Konstnär från Taipei söker lugnet i Fiskars

Variation. Peihang Huang, residensartist i Fiskars, prövar på drejning hos Anneli och Risto Paatero. Bild: Privat

Novembers residenskonstnär i Fiskars kommer från Taiwan. Hon saknade stillhet för sitt målande.

Huang visar mig sina skisser och foton från naturen i fiskars medan vi äter en Taiwanesisk mochi.

– Jag sökte medvetet efter ett lugnt residens, ett ställe där jag får arbeta ostört. Jag är uppväxt i Taipei och bosatt i London och bara att ta sig från punkt A till B är komplicerat. Här kan jag sitta och jobba i studion fast hela natten utan andra plikter.

Huang har redan hunnit vara aktiv under veckan som gått, jobbat med keramik hos Risto och Anneli Paatero, och hunnit träffa folk som hon kan samarbeta med här.

– Jag bara river dem i ärmen för att se om vi kan samarbeta, skrattar Huang

Peihang Huang berättar att hennes personliga mål under den en månad långa residensperioden i Fiskars är att göra någonting inom måleriet som är nytt för henne själv. Resultatet kan man se strax innan hon reser tillbaka hem till London, i residensstudion.

– Jag kommer att visa foton av mina installationer. Det blir nästan två meter höga skivor målade i färggrann akryl, som kontrast till novembermörkret. De målas ute på väl utvalda platser i bruket.

Både installationerna och foton av dem i naturen visas under kvällen 29.11

Konstens språk

– Historia fascinerar mig, hur olika fenomen har en tendens att upprepa sig själv, säger Huang och visar ett äldre verk på sin pekplatta.

Det är en målning som beskriver flyktingkrisen. Såsom många av Huangs verk är också den här målad i olika fragment.

– Mina förfäder flydde det kinesiska inbördeskriget och kom till Taiwan, det har påverkat min självbild och identitet, berättar Huang.

Peihang Huang vill konstruera sina målningar med fragment av historia och nutid, det ger en känsla av déjà-vu.

Framför allt handlar det för Huang om att hitta rytmen. Ett mönster som upprepar sig. Det kan vara färgerna, att hitta ett mönster i hur de upprepar sig i naturen eller interiören. Rytmen av en konstant aktivitet och en rytm som resonerar med verket. Det här är hennes språk i målandet.

Peihang Huang flyttade till London för att studera konst vid Chelsea College of Arts. Nu är hon bosatt i London men då både hon och hennes partner har familj på olika delar av världen reser de mycket.

Peihang Huang

Konstnär från Taiwan/England

Aktuell som residensartist i Fiskars.

Har öppen studio den 29 november klockan 18.30.

Mer läsning