Konstmuseum planeras i Ekenäs

Här bakom museichef Dan Lindholm planeras det nya konstmuseet byggas. I bakgrunden skymtar Galleri Elverket och Ekta museum. Bild: Lina Enlund

Ekenäs och Raseborg kan få regionens första konstmuseum. En spektakulär byggnad, ett konstverk i sig – så hoppas donatorn att konstmuseet ska bli.

Redan år 2005 tog Albert de la Chapelle kontakt med museichef Dan Lindholm vid Ekenäs museicentrum Ekta. Han ville grunda en fond som skulle stödja och befordra kvalitetskonst, kultur och bildning i den svenskspråkiga miljön i Västnyland.

Men han ville inte framhäva sig själv, berättar Dan Lindholm.

– Därför måste vi alltid skriva i olika kommunala handlingar att det var en fond vid Svenska litteratursällskapet som hade bekostat olika verk som vi fick.

Vilket i och för sig är sant, men nu då planen på ett nytt konstmuseum avslöjas får Albert de la Chapelle ändå "stiga fram". Det handlar ändå om en så pass stor satsning, konstaterar Dan Lindholm.

Han ser det planerade konstmuseet som en pusselbit som saknas i trakten.

– De närmaste konstmuseerna är Veturitalli i Salo och Emma i Esbo, det är ungefär 70 kilometer till vardera, säger Dan Lindholm.

700 spektakulära kvadratmetrar

Konstmuseet planeras bli cirka 700 kvadratmeter stort, åtminstone i två våningar, eventuellt fler eftersom byggytan bara är omkring 360 kvadratmeter.

– Donatorn vill att byggnaden ska bli spektakulär, ett konstverk i sig, säger Dan Lindholm.

Planen är att resa den nya museibyggnaden i korsningen av Gustav Wasas gata och Brunnsgatan, på samma gård som Ekta museum och Pro Artibus Elverket redan finns.

– Det har funnits ett hus på den tänkta byggplatsen tidigare, så det är litet tomt där just nu, säger Dan Lindholm.

Ändring i stadsplan krävs

Det krävs en ändring i stadsplanen för att museet ska kunna byggas, det finns nämligen inte byggrätt nog i gällande plan.

– Den processen har sin egen gång och jämsides med den ska vi utlysa en arkitekttävling för inbjudna arkitekter.

Den omkringliggande miljön i Gamla stan i Ekenäs ställer sina krav.

– Byggnaden måste ju passa in, kanske ha element eller drag som verkar gamla. Men vi är ändå inte ute efter en stockbyggnad som ser gammal ut.

Tidtabellen är oklar, just på grund av att en stadsplaneändring krävs. Dan Lindholm har ändå förhoppningar om byggstart om ett år.

Väcker åsikter

Han är klart införstådd med att det handlar om ett projekt på en central plats som redan nu väcker åsikter.

– Därför ville vi komma ut med det nu, så att folk ska vara medvetna om planerna. Var och en har ju sin åsikt och har rätt till sin åsikt, men vi kanske inte kan lyssna på alla åsikter.

Kända namn i samlingen

I dag omfattar Albert de la Chapelles fonds konstsamling 45 verk av konstnärer som fonden under årens lopp köpt in och donerat till Västra Nylands landskapsmuseum.

Det är verk av konstnärer som Helene Schjerfbeck, Tove Jansson, Elin Danielson-Gambogi, Tuulikki Pietilä, Ellen Thesleff, Juhani Linnovaara, Magnus Hjalmar Munsterhjelm, Åke Mattas, Kain Tapper ... listan är längre än så, och imponerande.

Dan Lindholm är själv speciellt förtjust i bland annat Munsterhjelms Afton i Barösund och Schjerfbecks Gästgivargården, bägge verk som han önskat att fonden ska köpa.

– Vi kommer att visa fondens konstsamling i Ekta museum i sommar.

Utställningen är öppen från den 26 april till den 26 augusti.