Konstens natt inleder teaterhösten i Åbo

Bild: ÅST

Åbo Svenska Teater startar sin höstsäsong under Konstens natt på torsdag. Till slutet av september säljs färre biljetter till föreställningarna för att publiken ska kunna sitta med säkerhetsavstånd i salongen.

Teatern har valt att själv sköta alla bokningar för augusti och september för att man ska kunna vara säker på att myndighetsrekommendationerna om begränsat antal platser kan följas. Biljetter säljs bara i Thaliakvarterets biljettförsäljning i Hansa, inte inne i teaterns foajé. Detta för att minimera köbildning. I oktober återgår teatern till normal biljettförsäljning.

Teatern har också sett över sina rutiner inför höststarten. Teaterns lokaliteter städas oftare, personalen stannar hemma vid minsta sjukdomssymptom, alla iakttar god handhygien och personalen använder handskar och ansiktsskydd vid behov.

Också publiken uppmanas att alltid komma friska till teatern. Om man insjuknar byter teatern ut biljetterna till en annan föreställning för hela teatersällskapet. Vidare uppmanas man att lösa ut sin biljett i förväg, göra bokning för pausservering i förväg samt komma i god tid till teatern.

– Vi har saknat vår publik och ser fram emot gemensamma, fina och trygga teaterupplevelser den här säsongen, säger teaterchef Jukka Aaltonen.

Tre premiärer

På Konstens natt på torsdag har Åbo Svenska Teater två öppna repetitioner av pjäsen Hemåt över isen på Stora scenen klockan 19 och klockan 20.15. På grund av begränsningar i verksamheten får 130 personer plats i salongen i salongen. Gratis platsbiljetter till de öppna repetitionerna fås från Thaliakvarterets biljettförsäljning i Hansa från och med tisdag.

Konstens natt på svenska ordnas på Hus Lindmans gård på Biskopsgatan i Åbo. Där kommer skådespelare Ingemar Raukola att spela ett kort utdrag ur barnpjäsen När Farfar blev ett spöke. Pjäsen har premiär torsdag 3.9.

Hemåt över isen har premiär på teaterns stora scen den 12 september. Pjäsen baserar sig på en roman av Gunilla Linn Pettersson och är dramatiserad och regisserad av Tove Appelgren. Pjäsen visar hur något som hänt för hundra år sedan fortfarande kan påverka nuet i ett litet skärgårdssamhälle. Höstens familjepjäs, Hundarnas historiepjäs, är en berättelse om Finlands historia, baserad på Mauri Kunnas bilderbok. Premiären är den 14 november.

Mer läsning