Konst som använder livet som stoff

Hopbundna. Kimmo Ylönen och Smaranda Moldovan ville med sin performans visa att vi är sammankopplade fastän vi inte är släkt. Ahmet Özel deltar. Bild: Lina Enlund

En dansande kvinna på gatan. Guldfärgade flaskor på affärshyllorna. Kärleksbrev av en okänd person. Karis och Ekenäs har i veckan varit scener för performancekonst.

I två veckor har sjutton konstnärer från Finland, Italien, Rumänien, Turkiet, Iran, Polen och Tyskland tillsammans skapat social konst i Raseborg. Det är tredje gången Iseas-symposiet kring social konst ordnas på orten. Denna gång var temat performancekonst.

– Performance är egentligen en del av samfundskonsten, det är konst som sker ute bland folk och vars material är livet, säger konstnär Katja Juhola, som är arrangör för symposiet.

Konstnärerna har gjort två verk i Karis. Det första bestod av att de observerade folk omkring dem i några timmar.

– Det var ingen lätt sak att sitta tyst och bara iaktta. Det var nästan skulpturlikt, säger Juhola.

Intresserade på avstånd

Den andra performancedagen i Karis bestod av många individuella verk. Dansaren Grazia Simeone från Italien dansade på gator och i affären. Många reagerade positivt på hennes dans och en bil stannade och personerna i bilen applåderade.

– Grazia har varit dansare i många år men det var första gången hon dansat bland folk på gatan. Hon sade att hon alltid har dansat på en estrad och vant sig vid applåder. Det här var helt annorlunda, säger Mari Krappala som fungerat som Iseas-projektets mentor.

Konstnären Smaranda Moldovan från Rumänien deltog i performancen genom att ställa guldfärgade flaskor på butikshyllan. På prislappen stod 0 euro. Så gott som ingen vågade ta en flaska med sig.

– Människor var intresserade av det vi gjorde, men på avstånd. Nästan ingen kom fram och frågade något. Många gick och tittade på mina flaskor och verkade lite förvirrade men ingen vågade ta en, säger hon.

Själv fokuserar hon i sin konst på hur vi förhåller oss till tingen omkring oss. I exemplet med flaskorna visade hon på hur ett objekt kan bli helt annorlunda om det får en annan kontext.

– Jag tog ett vanligt bruksföremål, en flaska, och förde in den i konstvärlden. Sen tog jag samma objekt och förde den tillbaka till affären. Då är reaktionerna helt olika, säger hon.

Päivi Pätsi från Finland skrev i sin tur kärleksbrev till främmande människor på gatan. Reaktionerna var väldigt varierande – en del blev rörda, andra förlägna, några vägrade ta emot brevet.

Fint med liv i en död stad

En av de finska konstnärer som deltog var Kimmo Ylönen från Norrskata i Åboland. Han fungerade som ett slags länk mellan artisterna och publiken i och med att han försökte börja småprata med folk och få dem att berätta om sina reaktioner på performancekonsten.

– Bara ett halvt dussin personer pratade med mig, och de flesta sade att det är bra att någon gör något i denna döda stad. Men i allmänhet var det så att folk verkade intresserade, men på avstånd. På det finska sättet, säger han.

– Kimmo blev en viktig länk till publiken. De reaktioner han fick hjälpte oss att förstå hur publiken tog emot vår konst, säger Moldovan.

Konst sammanlänkar allting

I onsdags var konstnärerna i Ekenäs bibliotek och hängde upp en utställning om projektet i galleri Perspektivet, samtidigt som de fortsatte att skapa performancekonst. Smaranda Moldovan och Kimmo Ylönen gick omkring hopbundna med ett rött yllegarn och försökte interagera med folk.

– Den röda tråden symboliserar en blodslänk. Även om vi inte är släkt är vi symboliskt sammankopplade. Konst sammanlänkar allting, säger Moldovan.

Innanför huvuddörren står Sarah Bowyer från Italien och Ahmet Özel från Turkiet och ritar och målar. När någon kommer närmare för att se vad de gör får de en liten teckning eller målning med sig.

– Det är ett sätt att ge folk energi. Jag älskar att arbeta framför människor och det här projektet har varit mycket intressant, säger Bowyer.

Utställnigen om Iseas-symposiet pågår i galleri Perspektivet till den 9 september.

Iseas står för International Socially Engaged Arts Symposium.

Konstnärer från Finland: Mikko Paakkola, Roi Vaara, Kaisa Lipponen, Kimmo Ylönen och Päivi Pätsi.

Internationella konstnärer: Beate Linne (Tyskland), Sanya Torkmorad-Jozavi, (England/Iran), Sarah Bowyer (Italien/England), Małgorzata Andrzejewska (Polen), Daniel Fuss (Israel), Pooneh Jafarinejad (Iran), Grazia Simeone (Italien), Ahmet Özel (Turkiet), Smaranda Moldovan (Rumänien), Alessandro Sabena (Italien), Marcello Maggioli (Italia) och Justyna Andrzejewska (Polen/Frankrike).

Ordnades också i fjol. Då samarbetade konstnärerna med samfund och skapade bland annat väggmålningar i Svartå skola och Mustion koulu.

Mer läsning