Konst med positiva förtecken

Kärlek som motvikt till krig, hat och hot. Tretton konstnärer från olika håll har samlats till Galleri Karaija i Ingå för att bjuda på romantiska stämningar.

Utställning: Romans.

Plats: Galleri Karaija/Art Story, Ingå.

Tid: 12.6-31.8. 2018.

Medverkande: Marja Arola, Erja Honkanen, Kristiina Koskimies-Soininen, Huone & Rum, Aira Salomaa, Synnöve Dickhoff, Arja Pykäri, Harri Syrjänen, Eva-Ritta Pesonen, Susanna Suikkari, Esko Railo, Pirjo Tikkinen, Irma Weckman och Maarit Lassila.

Maarit Lassila som är Galleri Karaijas innehavare, men även själv konstnär och konsthantverkare, vill med årets sommarutställning bjuda på positiva stämningar.

Det är i och för sig inget ovanligt med Karaija, som dels är butik med olika hantverksprodukter, dels galleri i en vacker stenladugård mitt i Ingå kyrkby. För alla som gillar handgjort och kreativt är Karaija en härlig plats att besöka.

Utställningsdelen finns i en skild del av utrymmet men påverkas också av butikens alla produkter, både på gott och ont. Delvis är det svårare att koncentrera sig på utställningen när alla produkter i butiken också lockar, men samtidigt är det just den kreativa glädjen med en massa olika saker som är charmen i det hela.

I stenladugården har galleri Karaija verkat redan i 22 år, nu också under namnet Art Story som Maarit Lassila menar att fungerar bättre internationellt, men galleriets gamla inkörda namn finns fortfarande kvar.

Behövs motvikter

Idén med utställningen är att lyfta fram glädje, positivitet och kärlek, det kändes att det behövdes en sådan utställning efter så mycket tunga nyheter under det gångna året, säger Maarit Lassila. Dessutom är flera av verken även humoristiska, sagolika, vackra och färgglada. Några av verken känns extra romantiska, som till exempel Eva-Riita Pesonens vackra oljemålningar.

Några av konstnärerna har ställt ut på Karaija förut, några är lokala och andra från övriga Finland.

Fin idé

Personligen gillar jag skarpt både tekniken och tanken i Irma Weckmans Svart låda. Det är en serie verk gjorda i keramik på stålnät, en teknik hon själv utvecklat. Det föreställer ett traditionellt broderi i blåvitt, men tekniken ger det hela en modern touch. Namnet på serien hänvisar till flygplanens svarta låda som samlar information, på ett liknande sätt som det traditionella kvinnohantverket broderi har gjort och gör.

Lassilas egna humoristiska skulpturer föreställande brudpar fångar också min blick.

Keramik, målningar, fotografier, etsningar i många tekniker kommer väldigt bra fram mot de tjocka vitkalkade stenväggarna och helhetsintrycket är definitivt positivt.