Kommunerna rycker in när äldre personer behöver hjälp med matinköp

Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Personer över 70 år förpliktigas att undvika kontakter med andra personer i den mån det är möjligt, enligt undantagsförhållandet. Vad betyder det konkret?

Få man gå till matbutiken?

– Ja, om man inte har symtom och känner sig frisk kan man som äldre person gå till butiken, säger Solveig Lundqvist, äldreomsorgens överläkare vid Raseborgs stad, och tillägger att om man har möjlighet att få hjälp med matinköpen är det en fördel.

Många matbutiker har beslutat att öppna tidigare på morgnarna och då endast för personer som hör till riskgruppen.

Solveig Lundqvist poängterar att en försiktighet behövs när man till exempel är i butiken: undvik närkontakt med handskakningar, kramar och pussar.

– Tvätta händerna genast och noggrant när du kommer in efter att ha varit ute, säger hon.

Hon betonar att restriktionerna är försiktighetsåtgärder som alla ska förhålla sig till med sunt bondförnuft.

Får man träffa familjemedlemmar eller vänner?

– Man kan träffas förutsatt att ingen har några symtom som tyder på förkylning eller influensa. Närkontakt ska man undvika. Om man absolut måste träffas ska man hålla två meters avstånd till varandra.

Hon konstaterar att många personer som tidigare känt sig ensamma troligen blir ännu mera ensamma så länge undantagsförhållandet pågår.

– Det blir tungt för många, säger hon och poängterar betydelsen av att kontinuerligt ringa till släktingar, vänner och bekanta som kan känna sig ensamma.

Kommunernas seniorrådgivning hjälper

Raseborg

Seniorlinjen 019 289 3133 betjänar vardagar klockan 8–13, senior@raseborg.fi.

Till det numret kan man också ringa om man behöver information om hur man får hjälp med att uträtta ärenden och inte har någon anhörig som kan hjälpa till.

Äldreservicen och sysselsättningen jobbar med att få i gång tjänster med matkassar.

Ingå…

Ingå kommun erbjuder fram till 13.4 hjälp med butiks- och postärenden och med fullmakt till apoteksärenden för personer över 70 år.

Annika Wide och Kirsi Pennanen-Kyttälä som är anställda på Ingå kommun uträttar ärendena. De önskar kontanter för köpen och en inköpslista för en vecka framåt.

Kontaktuppgifter: Annika Wide, telefonnummer 050 3148832, ring vardagar klockan 10–12.

Sjundeå

Församlingen i Sjundeå har startat hjälp för seniorer för att få hem köp från butiken. Seniorer och deras anhöriga kan gå till församlingens Facebooksida för att elektroniskt fylla i en blankett för att be om hjälp.

Hemvården och andra enheter kan fylla i blanketten för seniorer och då lämnar man också enhetens kontaktuppgifter.

www.siuntionseurakunta.fi -> på första sidan finns rubriken Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi -> länk Jos tarvitset apua asioinnissa yms. paina tästä. Diakon Juhana Malme 050 346 7146 ger mera information.

Hangö

Servicehandledaren informerar om vilken hjälp det finns med att till exempel hämta ut mediciner: vardagar klockan 8-15.30, telefonnummer 019 2203 489.

Minneskötaren nås vardagar klockan 9-12, telefonnummer 040 715 7266.

Social- och krisjouren 09 8164 2439 ger akut kris- och socialhjälp dygnet runt. Till tjänsterna hör situationer som kräver socialmyndighetens omedelbara åtgärder, till exempel oro för ett barn eller situationen i en familj, oro för hur en vuxen eller äldre person klarar sig och livet hemma eller akut traumatisk kris, olycka eller annan uppskakande händelse.

Mer läsning