Kommer du ihåg att kolla Coronablinkern? Allt färre använder appen

I våras fanns Coronablinkern i nästan 2,4 miljoner finländares mobiler. Efter det har nedladdningarna minskat. Bild: Sofie Fogde/SPT

I dag använder omkring 1,7 miljoner finländare smittspårningsappen Coronablinkern. Appen fortsätter existera åtminstone tills årets slut, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Användningen av smittspårningsappen Coronablinkern har minskat sedan toppnoteringen i våras, då den fanns nedladdad i nästan 2,4 miljoner finländares mobiler.

– I dag används den av cirka 1,7 miljoner finländare. Minskningen var väntad och beror troligen på att coronaläget har förbättrats, säger Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid Institutet för hälsa och välfärd.

En annan möjlig orsak till att appen används mindre i dag är enligt Yrttiaho att användare inte har laddat ner appen igen då de bytt mobil.

Yrttiaho säger att Coronablinkern fortfarande är ett bra komplement till smittspårningen. Han säger att den kommer vara i användning åtminstone till årets slut.

Enligt Yrttiaho har appen definitivt varit värd sitt pris. Hittills har appen varnat för exponering 23 500 gånger.

– I relation till alla andra kostnader som bekämpningen av epidemin har medfört är Coronablinkerns kostnader ganska små, säger han.

Coronablinkern lanserades i augusti 2020. Inom ett dygn nådde appen en miljon nedladdningar.