Köksmästarna gör mycket gott

Köksmästarföreningen i Raseborg har donerat 1 500 euro till Dan Mannströms minnesfond vid Axxell. Pengarna kan delas ut som stipendier till framstående kockelever. Bild: Arkiv/Lina Enlund

I måndags överräckte föreningen Raseborgs köksmästare 1 500 euro till Dan Mannströms minnesfond.

Fonden ägs och förvaltas av Axxell Utbildning där Mannström, som gick bort våras, arbetade som lärare för blivande kockar.

Pengarna härstammar från den middag som Raseborgs köksmästare arrangerade på Seafront i februari. Då öronmärkte föreningen tio euro per kuvert till någon slags ungdomsverksamhet.

– Vi kände alla Danne och tyckte därför att hans fond var ett perfekt ändamål, säger Ulf Wadenström som är krögare på KW i Karis och kassör i köksmästarnas förening.

Lärarna på Axxell får sedan dela ut stipendier till framstående kockelever.

Raseborgs köksmästare kommer även att fortsätta arrangera olika evenemang för att gynna restaurangkulturen i staden.

I februari-mars kommer man att ordna en köksmästarmiddag igen med minst tio rätter, där en del av inkomsterna även denna gång går till någon ungdomsverksamhet i staden.

Nästa höst planerar man evenemanget "Taste of Raseborg" i Fiskars.

Där är tanken att tolv till femton restauranger från orten samlas på ett och samma ställe med ett gemensamt område för matgästerna.

– Alla restauranger skulle erbjuda tre till fem små rätter för en billig peng. Det är ett enkelt sätt för folk at bekanta sig med restaurangutbudet i staden.

Utöver detta kommer man antagligen att fortsätta med 7 köksmästares middag som går av stapeln på olika restauranger enligt ett roterande system. Det är inte heller omöjligt att man drar i gång en Restaurangvecka där ortens krogar erbjuder rätter till kampanjpris för att locka folk att äta ute.

– Vi har mycket under planering men det tar sin tid eftersom de flesta av oss är delägare, köksmästare eller både och i våra restauranger.

Mer läsning