Koivisto gör succé i Täkter

Vardagssnack. Gunnar (Göran Backman) och Mauno (Matti Raita) i samspråk. Bild: Chris Senn

Publikmängden på teatern om Mauno Koivisto i Täkter har på en månad överträffat arrangörernas förväntningar.

Över 3 000 personer har redan sett pjäsen Mauno Koivisto – Täkters president. Publiken kommer från hela Svenskfinland, men även finskspråkiga har hittat till den svenskspråkiga pjäsen.

– Visst var vi säkra på att pjäsen skulle locka både teaterintresserade och samhällsintresserade, men en sådan här uppmärksamhet trodde vi aldrig att lilla Täkter skulle få, säger manusförfattaren Christoffer Holm

Pjäsen har uppmärksammats i radio och tv, i de finlandssvenska tidningarna, och till och med landat på löpsedeln till den finskspråkiga nationella kvällspressen två gånger.

– Det är inte alla gånger svenskspråkig teater får den synligheten, säger Holm.

Pjäsen har lockat publik från både Västnyland och Helsingforsregionen, men även från Österbotten, Åboland och Östnyland.

Familjen och kollegor i publiken

Pjäsen har även besökts av många som stod president Koivisto nära. Redan på premiären besökte Tellervo Koivisto och dottern Assi pjäsen som inbjudna hedersgäster. I publiken fanns också tidigare ministerkollegorna Christoffer Taxell och Elisabeth Rehn.

Sedan dess har även president Martti Ahtisaari och ett stort antal andra vänner och tidigare kollegor hedrat Mauno Koivistos minne genom att se pjäsen.

– Det har varit en otroligt stor ära för oss, och fantastiskt att de sett pjäsen för att hedra president Koivistos minne, säger Kerstin Karlberg, som är producent för pjäsen.

Mauno Koivisto – Täkters president spelas fram till 5.12.

Mer läsning