Knipnäs är till salu: "Vem har behov av 5000 kvadratmeter?"

Nu är det möjligt att köpa Knipnäs fastighet i Ekenäs. Fastigheten omfattar 3,7 hektar och rymmer fem byggnader, varav huvudbyggnaden på knappa 5000 kvadratmeter är störst.

I fjol beslöt stadsstyrelsen i Raseborg att Knipnäs fastighet får säljas. Raseborgs stad äger nästan 85 procent av aktierna och Axxell utbildning ab äger ungefär 15 procent av aktierna i Fastighet Knipnäs ab som nu säljer tomten med allt vad det innebär.

Ralf Lindén är försäljningschef på OP:s fastighetscentral. Det är honom som Fastighet Knipnäs ab:s styrelse har anlitat för att sälja Knipnäs.

Han berättar att Knipnäs säljs enligt anbud och 28:e september är sista dagen att meddela sitt intresse. Ett drygt dygn efter att försäljningen av Knipnäs hade offentliggjorts hade det ännu inte kommit anbud. Lindén säger att anbuden ofta lämnas in under den sista veckan.

– Alla anbud tas i beaktande och det finns inte någon nedre gräns. Däremot vet jag inte om det är någon vits att lämna skamanbud.

Stort, krävande och intressant

Knipnäs ligger onekligen i ett vackert område. Den stora gårdsplanen pryds av en ekallé och flera äppelträd, bakom buskaget kan man också se havet. Tomten kommer definitivt inte att falla på sitt läge, men storleken kan kanske orsaka problem.

Huvudbyggnaden har fungerat som sjukhus men hyser i dag delar av Raseborgs administration och Axxells utbildning. Huvudbyggnaden som blev färdig 1931 är 4897 kvadratmeter stor. Dessutom räknar Lindén upp ett snickeri, ett bostadshus, en läkarbostad och en bastubyggnad som finns på området.

– I bostadshuset finns det två stora lägenheter. Med undantag av läkarbostaden är byggnaderna mer eller mindre renoverade.

Det är inte svårt att räkna ut vilken av byggnaderna som är krävande att sälja. Vem som helst bestämmer sig inte för att köpa en fastighet på närmare 5000 kvadratmeter och Lindén säger att huvudbyggnaden utgör utmaningen för försäljaren.

– Vem har behov av 5000 kvadratmeter? Det är inte svårt att fylla 1000 kvadratmeter, men det här rör sig om mera än så. Huvudbyggnaden är dock i gott skick. Taket, fasaden, fönstren, ventilationen och ytorna har åtgärdats tidigare. Dessutom finns det en hiss i byggnaden

En möjlighet för att sälja fastigheten kunde vara att spjälka upp den och det är ingenting som säger att det endast måste finnas en köpare. Lindén säger ändå att det ideala skulle vara om allting såldes samtidigt.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men enligt mig är det intressanta det som inte finns här. Tomten är stor men allting är i princip byggt i samma hörn. Man kunde därför tänka sig att planera en del av tomten till radhus- och egnahemshustomter. Läget skulle vara ypperligt med tanke på boende, men det är endast min personliga åsikt.

Vem köper?

Försäljningsprocessen har bara börjat och nu återstår det att se vad som händer. Lindén tror att en eventuell köpare sannolikt är finländsk. Men vilka summor det kommer att krävas för att köpa Knipnäs kan han inte säga.

– Vi har så klart en bild av fastighetens värde men jag kan inte berätta mera. Man måste tänka på att det finns flera försäljningsobjekt på den här tomten. Huvudbyggnaden är inte ett bostadshus i ordets rätta bemärkelse och därmed finns det flera kriterier när det handlar om att värdera fastigheten.

Det är förstås endast en potentiell köpare som vet vad Knipnäs skall användas till i fortsättningen. Lindén berättar att hans uppdragsgivare inte har gett honom några direktiv angående köparens planer för Knipnäs.

– En sådan här byggnad har vissa fasta kostnader som måste betalas. Kostnaderna finansieras förstås med hjälp av den verksamhet som finns är. Om det sedan är i form av hyra eller någonting annat återstår att se.

Däremot kan det vara lättare sagt än gjort att förvandla Knipnäs största byggnad till bostäder.

– Ett gammalt hus sätter begränsningar på vad man kan göra. Det är möjligt att bygga bostäder i byggnaden, men det ideala skulle ändå vara om vi hittar en köpare som kan ta huvudbyggnaden i användning som sådan, säger Ralf Lindén.