Knights föll i premiären

André Artzén och Knights fick ge sig i hemmapremiären. LoSB med Niclas Fromholz vann med 4–2. Bild: Thomas Sundström

Den länge emotsedda innebandypremiären i division 2 spelades i fredags i Påminne då hemmalaget FBC Raseborg Knights tog emot kära antagonisten LoSB från Lojo. Slutresultatet 2-4 kan anses vara rättvist, för Knights behärskade andra perioden och gästerna den första och den sista.

Inramningen var härlig, för läktarna var fullsatta och förväntningarna på Knights höga. Kanske just därför agerade några hemmaspelare nervöst i första perioden:

– Hos vissa spelade premiärnerverna in, det syntes klart. Vi kom aldrig riktigt i gång i matchen, även om vår press i andra perioden var stark. Men i den sista kom vi av oss igen och jag vet inte varför. Vi borde ha kunnat utnyttja vårt powerplay och då kunde det hela ha vänt i vår favör, analyserar Knights tränare, Niklas Malm.

Tufft försvar imponerade

Knights hade så gott som hela matchen igenom svårt att skapa heta målchanser. I första perioden hade man inte ett enda igenomtänkt anfall och just i det offensiva spelet har man ännu mycket att jobba med. Periodens enda mål kom efter knappa 5 minuter då LoSB:s Konsta Airaksinen sköt 0-1. I övrigt var det gästernas försvar som imponerade.

I början av den andra perioden ökade Samuli Reijonen på till 0-2, men sedan var det Knights för hela slanten. Då anfallskombinationerna fortfarande uteblev, etablerade man i stället ett enormt tryck genom individuella insatser. Man arbetade sig helt enkelt in i matchen. Det efterlängtade reduceringsmålet kom efter en dryg halvtimme då André Artzén förvaltade William Johnssons fina passning till 1-2.

Psykologiskt tungt baklängesmål

Mitt i den frenetiska hemmaanstormningen ådrog sig Knights Johnsson en utvisning och blott fyra sekunder senare gjorde gästernas Joona Mäenpää 1-3. Baklängesmålet var psykologiskt tungt, inte bara för att Knights ägde matchen i det skedet, utan också för att blott 9 sekunder återstod av mittenperioden.

Det definitiva avgörandet kom i 46:e minuten då matchens snyggaste anfall avslutades av Niko Lahtinen, 1-4 till gästerna. I fortsättningen kom Knights ingen vart mot ett kompakt Lojoförsvar där spelarna verkligen offrade sig och täckte massor av skott. Janne Holopainens reducering till 2-4 kom i sista minuten och var kosmetisk.

Ju längre upp i banan som Knights kom, desto knaggligare gick spelet. Försvaret fungerade hyfsat och målvakten Timo Ruokolainen var lagets klart bästa spelare.

Gästerna uppträdde mera homogent, men även här var målvakten bäst då Niko Nevalainen höll laget i ledningen, speciellt i andra perioden. Samuli Reijonen var rinkens bästa anfallare med sin snabbhet.

FBC Raseborg Knights: André Artzén 1+0, Janne Holopainen 1+0, William Johnsson 0+1 och Wilhelm Wainio 0+1

Mer läsning