Knapp förlust räckte till för handbollsherrarna

Tufft. Robin Sjöman gjorde fyra mål mot Luxemburg när Finland på lördagen tog sig vidare till det egentliga EM-kvalet. Förlusten med två mål räckte till i det avseendet. Bild: FSC Media

Det blev tuffare än väntat, och det blev till och med en hemmaförlust mot Luxemburg med 27–29. Men det räckte till. Finlands handbollsherrar fortsätter i EM-kvalet efter att sammanlagt varit bättre med tre mål.

Efter att Finland i torsdags vunnit den första matchen i Luxemburg på bortaplan med fem mål hade man ett bra utgångsläge inför lördagens hemmaretur i Karis. Finland fick dock slita ordentligt och det blev också en förlust. Sammanlagt var man dock bättre med 55–52.

– Och det är ju det som är det viktiga i sammanhanget. Men visst blev det en svår match, sade Teemu Tamminen som med sina elva mål stod för en avgörande insats.

Därmed står det klart att Finland fortsätter till det egenliga EM-kvalet som inleds i höst. Lottningen sker redan på torsdag, men man kan utgå från att motståndet hårdnar avsevärt.

– Med tanke på fortsättningen var den här segern otroligt viktig. Nu får vi fortsätta med spel mot tuffare motstånd och går dessutom direkt till kvalet för 2020 också. Så vi slog två flugor i en smäll, sade förbundets ordförande Jari Henttonen.

Utvisning på utvisning

På lördagen gällde det närmast för Finland att se till att Luxemburg inte kom för nära sammanlagt och man fick också god hjälp av Luxemburgarna i inledningen. Om tanken var att gästerna skulle spela tufft och på det sättet rubba Finnland fungerade inte taktiken riktigt, för det litauiska domarparet visade – mera eller mindre befogat – ut fem luxemburgska spelare under de första tolv minuterna.

Finland kunde också ganska enkelt gå upp till 9–4, men sedan ändrade domarna plötsligt kompassriktning på kartan och visade ut Robin Sjöman i rask takt två gånger. Luxemburg fick vind i seglen och steg på tio minuter till 9–9.

– Det här var absolut ingen klar match på förhand. Även om Luxemburg gjorde det svårt för sig i början visste vi nog hela tiden att det blir tufft, sade landslagstränaren Kaj Kekki.

Och så blev det också. Finland ledde i paus med 12–11, men hade i andra halvlek stora problem mot ett väl kämpande Luxemburg.

Finland–Luxemburg 27–29 (12–11)

Finland: Teemu Tamminen 7+4, Robin Sjöman 4, Roni Syrjälä 4, Nico Rönnberg 3, Miro Koljonen 3, Andreas Rönnberg 1 Benny Broman 1.

Luxemburg: Martin Müller 9, Yannick Bardina 6, Tommy Wirtz 0+6, Dan Ley 3, Daniel Scheid 2, Christian Bock 1, Jimmy Hoffmann 1, Eric Schröder 1.

Finland vann med 55–52 sammanlagt och går till det fortsatta EM-kvalet i höst. (FNB)

Syrjälä steg fram

I stället fick man på allvar kämpa för att hålla Luxemburg bakom sig vad det totala resultatet beträffar. Då elva minuter återstod var Luxemburgs ledning redan 23–20 och Finlands sammanlagda ledning nere i två mål.

Men Finland redde upp situationen och det var kanske något överraskande Cocks-yttern Roni Syrjäla som visade vägen. Han gjorde 21–23 och 22–23 och då ännu Teemu Tamminen kvitterade till 23–23 var saken i praktiken klar.

I slutet turades man sedan om att göra mål. Luxemburg vann dock matchen med 29–27 sedan man gjort de två sista målen.

– Jag är besviken över resultatet i dag, det var en ganska knagglig insats av oss. Samtidigt hade Luxemburg ändrat mycket i sitt spel jämfört med den första matchen, sade Kekki.

Intressant lottning

Nu fortsätter alltså Finland till det egentliga EM-kvalet. Där spelar man i grupper på fyra lag och lottningen sker alltså på torsdag.

– Det skall bli intressant att se vem vi får möta. Det är dock ingen skillnad för mig, för det är ju oberoende de här matcherna man verkligen vill spela, sade Teemu Tamminen som var klar etta i det finländska laget på lördagen.

Mer läsning