Klockan kan nu gå i en annan riktning

Olli Muurainens återkomst öppnar för nya tider i Billnäs. Samarbete kan ge resultat.

Den västnyländska nyhetsveckan fick en verklig rivstart då ägaren Olli Muurainen på måndag morgon meddelade att han öppnar Billnäs bruk igen. Den digitala klocka som räknat dagarna så länge projektet låg på is har därmed fullgjort sitt uppdrag.

Men det blev onekligen ganska många dagar att räkna. Det var sommaren 2014 Muurainen meddelade om sitt beslut om att lägga bruket i malpåse och att arbetet med Billnäs bruks inkvarterings-, evenemangs- och restaurangverksamhet upphör.

De mest vägande skälen att sätta projektet i träda var att planeringsprocessen av området framskred så långsamt, samt en långt utdragen markaffär med Fiskars Abp. Muurainen presenterade då också en lista med fem villkor för att kunna fortsätta utveckla verksamheten på bruket.

Nu har det mesta bockats av från den listan. Kvar finns bland annat en trädfällningsfråga, men enligt Muurainen stoppar den inte omstarten.

Då 2014, när Muurainen satte lapp på luckan, hade brukspatronen verkat i bruket i fem år. Det var 2008 han köpte bruket och inledde ett omfattande renoveringsprojekt. Målsättningen för bruket – med anor från 1640-talet – var att skapa ett högklassigt centrum för evenemang och seminarier.

Man kom också i gång och en bra bit på väg med investeringar på över nio miljoner euro.

Men det skedde inte helt smärtfritt. Det fanns farhågor bland de lokala invånarna, och inte fungerade ju heller den kommunala beslutsprocessen alltid som Olli Muurainen hade hoppats på – både vad de egentliga besluten och snabbheten beträffade. Själv talade han i måndags om frustrationen över en seg process och om "besvärsrundor som kändes oändliga".

Men nu stundar nya tider i bruket. I det inledande skedet satsar man på bokade evenemang för grupper. De första är redan på plats den här veckan.

Och över huvud taget tycks det blåsa nya vindar. Muurainen talar i tisdagens VN om ett nytt koncept och om ett motto om att ta små steg tillsammans. Ordet samarbete lyfts fram i olika omgångar.

Åsikterna om bruket kan finnas kvar hos många, och allting är förmodligen inte löst, men Muurainens beslut att öppna igen var likväl välkommet. Billnäs bruk är unikt på många sätt och att i praktiken allt – bortsett från den digitala klockan – stått stilla i tre år har knappast gagnat någon.

Thomas Sundström Nyhetschef

Mer läsning