Klassiska motorcyklar intar vägarna på lördag

Klassiker. Pasi Virtanen (t.v.) och Börje Löfberg har var sin roll när de klassiska motorcyklarna är i farten på lördag Bild: Patrik Lindström

Är din motorcykel yngre än 52 år får du inte vara med i Lojoföreningen Nostalgiamotoristits åktur på lördag. Med start i Lojo skall de gamla motorcyklarna avverka drygt 187 kilometer.

Börje Löfberg och Pasi Virtanen hör till dem som är inkopplade när Nostalgiamotoristit ordnar helgens evenemang. För 16:e året håller föreningen i trådarna för en motorcykelrunda som startar i Lojo.

Men för att få vara med måste motorcykeln vara av äldre årsmodell än 1966. Virtanen har deltagit i alla lopp utom och ett och han berättar att ungefär 75 deltagare brukar dyka upp.

– Är det så här fint väder som det har varit de senaste dagarna tror jag på en bra siffra.

Också Börje Löfberg skall hoppa på sin motorcykel, som är 53 eller 54 år gammal. I vintras förlorade han sina motorcyklar i en eldsvåda, men kort efter Finlands självständighetsdag fick han en överraskning.

– Jag var hemma när en man dök upp och sade att jag skulle komma ut på gården. Där stod föreningens styrelse och bad mig att öppna dörren till skåpbilen som var på gården. I den fanns motorcykeln som jag nu kör med.

Löfberg berättar att han har kört 2 500 kilometer med motorcykeln efter det. Samtidigt är Löfberg inte ovan med långa sträckor. I fjol tog han sig från Karis till Nordkap på tio dagar. Resan var 5 444 kilometer lång.

– Jag vet inte om någon annan har gjort någonting likande, men jag tror att vi är ganska ensamma om det, säger Löfberg.

– Det är imponerande med tanke på att det trots allt rör sig om 600 kilometer per dag. Dessutom använde de sig av gamla motorcyklar, säger Virtanen.

Långväga gäster

Riktigt så långt skall ändå inte deltagarna i lördagens lopp ta sig. Starten går klockan 8.30 i Lojo och efter det tar motorcyklarna sikte på de västnyländska vägarna. Resan går bland annat via Lappers till Västankvarn och därifrån vidare till Billnäs. Efterhand anländer deltagarna till Österby och några kilometer senare är det lunch i Gennarby.

När maten är intagen beger sig karavanen till Pojo och Karislojo.

– Vid tretiden på eftermiddagen är vi tillbaka i Lojo. Där kommer vi att ha poliseskort till museigården som ligger bakom kyrkan, säger Börje Löfberg.

Pasi Virtanen säger att evenemanget är omtyckt och man får långväga gäster. I år har bland annat en estländsk grupp valt att komma till Finland.

– Men vi har också deltagare från Björneborg och Tammerfors. Det finns andra lopp i Finland som riktar sig till klassiska motorcyklar, men det finns inte sådana som har en åldersgräns som vi.

Motorcykelrunda 21.7.2017

Tidtabell: Lojo torg 9.30, Kittfall, Virkby St1 9.45, Lappers 9.55, Solberg 10.35, Täkter 10.45, Västankvarn 11.10, Mjölbolsta 11.25, Billnäs 11.50, Skuru 12.00, Österby 12.20, Gennarby 12.20–13.15, Pojo Kyrka 13.30, Karislojo 14.25 och Lojo 14.50.