Klassisk tennisvecka inleds i Ekenäs

Klassiker. Tennisveckan i Ekenäs är en av de mest traditionella i Finland. Bild: Simon Karlsson

I dag är det dags för Ekenäs tennisklubbs tennisturnering. Den årligen återkommande tävlingen har tappat en del deltagare jämfört med i fjol, men de trognaste är på plats.

När de första tennismatcherna inleds på lördag morgon, är det den 62:a gången som Ekenässpelen avgörs. Turneringen är en av de mest klassiska i Finland och det är endast tennisveckan i Hangö som har äldre anor.

– I år har vi visserligen aningen färre deltagare än tidigare men det är många spelare som kommer tillbaka varje år. Däremot är det inte särskilt många lokala spelare med och det är lite synd, säger tävlingsledaren Peter Helenius.

I startfältet hittas juniorer som är rankade bland de tio bästa i sina åldersklasser, men herrarnas A-klass har inte väckt stort intresse. Endast fyra spelare är anmälda och av dem är Ilkka Mäkelä första seedad och Jukka Immeli är seedad tvåa. Hangö tennisklubbs Pontus Ahlvik och Arthur Alén deltar vid sidan av sin egentliga klass, herrar B.

– Det är svårt att säga varför A-klassen är mindre i år. Även om det är FM-vecka så borde det finnas potentiella spelare. Sedan får man tyvärr säga att det heller inte i år blir någon A-klass för damer. Å andra sidan är det inte endast vi som har svårt att få den klassen till stånd, säger Helenius.

Omtyckta matcher

Totalt har 137 spelare anmält sig till turneringen och av de 22 olika klasserna kommer 19 att spelas. I vanlig ordning är familjedubblarna populära men också herrar C har ett stort startfält.

– Far och son-dubbeln är alltid omtyckt. Dem här gången är 18 par anmälda och i familjemixed har vi 11 anmälda par, säger Helenius.

Han kommer också att delta själv tillsammans med sonen Noah. Det betyder att Helenius har spelat i familjedubbeln både som far och som son.

– Det är förstås någonting jag ser fram emot och det är roliga matcher att spela. Åtminstone på rak arm kommer jag inte på någon som deltagit i båda rollerna.

Tennisveckan inleds alltså i morgon och avslutas nästa söndag. Det spelas tennis mer eller mindre från morgon till kväll i Ekenäs och Peter Helenius hoppas på bra väder.

– Det är både enklare och trevligare då. Vi har en fungerande tävling och spelarna vet vad de får, dessutom har vi också en viss nivå på våra priser.