Klara tankar ger bättre spel

Diskussion. Ekenäs IF:s fotbollsjuniorer födda 2005 har fått mental träning av Charlotta Åström-Lynch. Gensvaret har varit gott. Bild: Joachim Fagerholm

– Under en match händer det för alla någon gång att man tänker på något helt annat än på själva matchen. Det får man göra. Det viktiga är att snabbt nolla läget och gå tillbaka in i matchen.

Det är tyst och stilla i omklädningsrummet när en grupp av Ekenäs IF:s fotbollsjuniorer födda 2005 hör på Charlotta Åström-Lynch. Hon jobbar som coach och håller nu under hösten mental träning för EIF-laget.

– Jag har själv en pojke som spelar i Ingå IF. EIF och IIF har ett samarbete, det var den vägen det här blev aktuellt, säger Charlotta Åström-Lynch som också till vardags arbetar med personlig och professionell utveckling och coachning.

Rent praktiskt möts man nu fem tisdagar i följd under en träning. Medan de övriga tränar träffar en grupp åt gången Åström-Lynch.

– Det här har fungerat bra och det har gått bra att kombinera med träningen. Det är klart att barn inte orkar koncentrera sig så länge, så en halv timme räcker bra till åt gången.

Viktig kunskap

Den mentala träningen hålls nu i EIF-herrarnas omklädningsrum. Med den grupp som VN följer med talar Åström-Lynch mycket om stormens öga – det vill säga den plats inne i centrum av allt där allting är stilla, där vi mår bäst.

– Det är den lättaste platsen att vara i och när man går in där kan man koncentrera sig enbart på stunden. Allt onödigt faller bort. Också ett lag kan vara inne i stormens öga, ju mera ni är där, desto bättre spelar ni, säger Åström-Lynch.

I den mentala träningen har man nu kommit halvvägs. Gensvaret har varit gott.

– Man märker att pojkarna lyssnar och tar till sig. Det här handlar mycket om att tänka på det man gör och att rikta krafterna på rätt saker.

Nyttigt

För EIF:s P05-lag har den mentala träningen varit både ny och välkommen. Tränarna Per Estlander och Sebastian Snabb konstaterar att man definitivt haft nytta av den.

– Vi visste inte riktigt vad vi kunde vänta oss när det kom på tal. Men det kändes rätt att pröva på det och det har vart ett bra tillägg. Jag tror att idrotten som helhet går alltmera i den här riktningen, säger Sebastian Snabb.

Såväl Snabb som Estlander har en gedigen EIF-bakgrund, både som juniorer, seniorer och nu slutligen som tränare. Under de egna spelarkarriärerna användes dock inte mental träning.

– Nej, den biten fanns inte på kartan då. Jag tror inte någon tänkte på det, utan det vara nog bara att springa in på plan och spela, säger Per Estlander.

Fortsättning följer?

Men år 2017 ligger mental träning allt mera i tiden. Tränarna har också sett nyttan med den.

– Man märker att spelarna redan börjar diskutera det här och pratar om de här sakerna. Och det är klart att allt som hjälper till är bra och ett plus, säger Per Estlander.

Nu pågår den mentala träningen alltså under fem veckor. Också tränarna har deltagit.

– Dessutom kommer vi tränare och ledare förmodligen ha en egen sits och där utvärdera och analysera resultaten. Det är ju ingen idé att vi börjar med något nytt om vi sedan inte kan ta till oss informationen. Och så kan man ju tänka sig att det blir någon form av uppföljning också – det skulle säkert både spelarna och vi må bra av, säger Sebastian Snabb.