KK Eken jubilerar med högklassiga FM-tävlingar

Medaljhopp. Stefan Westerholm från HIK deltar under helgen i FM i Ekenäs bollhall. Bild: Thomas Sundström

En stor del av den finländska kraftsportseliten samlas under helgen i Ekenäs. De finländska mästerskapen i klassisk bänkpress inleds i bollhallen i dag.

Lokala Kraftsportklubben Eken står som FM-värd. Tävlingarna är dessutom extra festliga eftersom det handlar om föreningens 30-årsjubileumstävlingar.

– Vår födelsedag är den 4 december och närheten till den var en orsak till att vi sökte om just de här tävlingarna, säger tävlingsledaren Ville Orasmaa.

Tävlingarna inleds i kväll och pågår fram till söndagen. På plats finns 250 lyftare.

– Det är stora tävlingar. Samtidigt är det en fördel att det nu handlar om bara bänkpress, för att arrangera en tävling i styrkelyft krävs betydligt mera folk. Det är inte sagt att vi skulle mäkta med det i nuläget, säger Orasmaa.

På frammarsch

Det som gör tävlingarna extra intressanta är att de nu arrangeras med klassisk stil, det vill säga utan extra utrustning. Arrangörernas arbete påverkas dock inte nämnvärt.

– Tävlingarna kan gå lite snabbare undan, och säkerheten är kanske ännu lite bättre eftersom tyngderna inte är lika stora. Men i stort sett är det ingen skillnad, säger Ville Orasmaa.

En annan sak är sedan att styrkelyften som idrottsgren står i ett vägskäl. Den klassiska varianten är på kraftig frammarsch på bekostnad av utrustningssidan.

– Det går helt klart allt mera i den riktningen. Än så länge finns det utrymme och tävlingar för båda och det finns också många som tävlar i båda, men på lång sikt finns det nog en risk att klassiskt tar över helt. Men där är vi nog ännu inte, säger Ville Orasmaa som också sitter i det nationella förbundets styrelse.

Bra startfält

Eftersom tävlingarna samtidigt fungerar som granskningar för kommande stortävlingar deltar många toppnamn. Dit hör definitivt mångfaldiga världsmästaren Ove Lehto som – 45 år ung – fortsättningsvis håller högsta internationella klass. Ett annat mycket spännande namn är Sibbo-Vargarnas storlöfte Susanna Törrönen.

– Överlag finns det många intressanta namn, och så finns det alltid utrymme för överraskningar. Också oväntade namn kan mitt i allt dyka upp, säger Orasmaa.

Hemmaklubben KK Eken har två lyftare med, Martin Salin tävlar på lördagen i 50-årsklassen, medan Jonas Wallén deltar på söndagen i herrarnas öppna klass. Där deltar också Stefan Westerholm från Hangö IK i 93-kilosklassen.

– Är Stefan i form är han definitivt en medaljkandidat, säger Ville Orasmaa.

Viktig tävling

För arrangörsklubben KK Eken är helgen alltså speciell då man samtidigt uppmärksammar sina 30 år. Det var i december 1987 som föreningen grundades.

– Nu koncentrerar vi oss på de här tävlingarna och försöker genomföra dem så bra som möjligt. I och för sig har vi ganska bra rutin från dylikt. Efter helgen ser vi sedan framåt som vi kan göra något ytterligare för jubileet, säger Ville Orasmaa.

Genom åren har föreningen skördat stora framgångar – främst nationellt, men också internationellt. I dag har KK Eken totalt ett tiotal aktiva lyftare.

– Just nu är vi en välmående förening. Vi har mycket goda träningsutrymmen, och står på en stabil bas, säger Orasmaa som själv har ett långt förflutet inom föreningen.

Ekenäs bollhall, fredag start kl. 17.30, lördag kl. 10, söndag kl. 10.

249 anmälda deltagare.