Kinesisk metod kan lindra besvär

Utomhus. Från maj till juli har Mia Grönlund en gång i veckan lett qigong i parken vid Museigården i Ingå. Bild: Sofia Westerholm

Allt fler känner igen sig när det gäller spända axlar, ryggont och en vardag av stressigaste slag. Det märker qigong-instruktören Maria "Mia" Grönlund bra genom att allt fler hittar till hennes lektioner.

Qi betyder livsenergi, gong arbete. Kombinerat ger de termen qigong som är en tretusen år gammal kinesisk filosofi.

– Det handlar om att arbeta med sin egen energi och stärka den. Genom lugna övningar och genom att andas på djupet, kan qi cirkulera fritt i kroppen och då börjar man må märkbart bättre både fysiskt och psykiskt, säger qigong-instruktören Maria "Mia" Grönlund.

Ökat intresse för MBI-kurs

Grönlund började själv med qigong för fyra år sedan.

– Jag läste i tidningen att man kunde gå en ettårig utbildning för att bli instruktör och tänkte att det kunde vara något för mig.

Hon berättar att hon direkt märkte vilka goda effekter metoden hade på hennes hälsa och ville därför sätta sig ännu djupare in i qigong.

Hon har nu hållit en kurs på Medborgarinstitutet i Ingå två år i rad.

– Första året var vi sju personer, knappt så kursen blev av. Andra året deltog 25 personer.

Många goda effekter

Qigong sägs ha goda effekter på hälsan särskilt om man är stressad och spänd. Metoden har även visat sig lindra både smärta och ett flertal sjukdomar.

– Jag har känt mig mer harmonisk men det har ändå inte varit det bästa. Qigongen har lyckats sänka mitt höga blodsocker, säger Anna-Maija Ouwehand, utövare av qigong.