Kastaren ansvarar för sina kast

Jag lade ut mina funderingar på Facebook-gruppen "Jonej, sa Karisbon" och fick svaret att jag kan skylla mig själv, vilket fick massor med "gilla".

I artikeln om frisbeegolf (VN 10.8) berättas varför sporten har vuxit så explosionsartat; de flesta har ett par tossor och motionskläder, det är bara att ta sig till en frisbeegolfpark. Så är det, men nackdelen är att allt fler inte känner till att det finns regler för den som spelar.

Själv minns jag hur förargad jag blev när jag först såg att skog hade huggits ner i Lövkulla friluftspark i Karis 2007–2008. Det såg fult ut och när jag senare upptäckte att där hade placerats frisbeegolfkorgar förstod jag varför. Måste jag ha hjälm på huvudet härefter när jag plockar bär undrade jag.

Ganska snart upptäckte jag dock att frisbeegolfspelarna var trevliga killar, de ropade innan de kastade; det var bara att gå ur vägen. Tills i fjol, då jag plockade bär med min 3-årige sonson och hans mamma. Vi plockade cirka en meter från banan och mitt i allt landade en frisbee cirka en meter framför mig. Jag hade inte hört någon varna. Jag tittade upp och genast kom en frisbee flygande 10-15 centimeter ovanför sonsonens huvud! Tänk om frisbeen hade träffat honom eller mina glasögon hade gått sönder! Vems är ansvaret om något eller någon blir skadad?

Jag lade ut mina funderingar på Facebook-gruppen "Jonej, sa Karisbon" och fick svaret att jag kan skylla mig själv, vilket fick massor med "gilla". Jag hittade senare på nätet regler för frisbeegolfspelare som uttryckligen säger att kastaren ansvarar för sitt kast. Men det här vet kanske inte de som inte hör till någon förening, de kanske bara går dit för att pröva på sporten?

Jag vände mig till staden och önskade att staden skulle sätta upp en skylt om reglerna vid båda ingångarna till parken. Jag blev vänligt bemött och förstod att stadens ansvarige också ansåg att det behövs en skylt, annars kan staden bli ansvarsskyldig; för det är ju stadens mark. Staden har ännu inte satt upp en skylt, men föreningen Raaseporin Korilla har varit snabbare i vändningarna och har satt upp reglerna vid startpunkten. Stort tack!

Dock tycker jag fortfarande att det behövs något liknande vid hängbron; jag antar att de som kommer gående, för att tillfälligtvis kasta, startar därifrån. Sedan är det bara att hoppas att alla läser reglerna innan de kastar så att vi alla kan samsas och njuta av naturens gåvor.

Visst blev det lite kalt och trampat på många ställen, men å andra sidan är det trevligare att det rör sig fler människor i Lövkulla friluftspark.

Synnöve Mansikkaniemi Karis