Kårkullas första volontär i full gång

Bild: Mette Bergh

Sedan mars har Catherine Njeri jobbat på Dagtek Konst & Hantverk som volontärarbetare. Hon är från Kenya och ska vara i Finland i ett år.

Njeri är Kårkullas första volontärarbetare någonsin och kommer via organisationen Maailmanvaihto. Hon blev ihopkopplad med Dagtek på grund av sina intressen.

– Jag tycker mycket om hantverk, säger Njeri.

Under dagarna fungerar hon som assistent och hjälper brukarna på verkstaden där det behövs. Hon stickar mycket sockor själv och hjälper till med till exempel att göra mosaik.

– Om någon till exempel väver kan jag stå och titta så att personen inte gör illa sig, säger Njeri.

Än så länge trivs Njeri väldigt bra i Finland och har lärt sig mycket om kulturen, och även lite svenska. Arbetsdagarna ser till exempel väldigt olika ut här i Finland än i Kenya.

– I Kenya är människorna mer reserverade än här och föräldrarna bestämmer över sina barn även om de i princip är myndiga, säger Njeri.

Även vädret och årstiderna är annorlunda än i Kenya. Då hon kom till Finland i mars såg hon snö för första gången i sitt liv. Hon har redan lärt sig mycket och hoppas att resten av året kommer ge både mera kunskap och nya vänner.

– Jag har lärt mig att be om hjälp, det är ingenting som hör till min kultur utan om jag inte klara någonting fortsätter jag bara försöka för mig själv, men här är det okej att be om hjälp med svåra saker, säger Njeri.

Hennes handledare Sirkka Koskinen är också positivt inställd till att ha en volontärarbetare hos dem. Hon säger att det är väldigt givande för alla inblandade parter.

– Brukarna tycker också det är roligt och de bekantar sig gärna med en annan kultur och även om de är lite blyga vill många använda sina kunskaper i engelska, säger Koskinen.

Det enda orosmolnet för tillfället är var Njeri ska bo från och med augusti. Hennes nuvarande värdfamilj behöver utrymmet hon bor på i slutet på sommaren.

– Maailmanvahto försöker hjälpa till med att hitta bostad, men eftersom det här är deras första volontär i Ekenäs har de inget nätverk här ännu, vilket skapar problem, säger Koskinen.

Mer läsning