Karislaget flyttar fram sina pjäser

Blixtschack. Johan Lindstedt och Jimmy Wikman tar ett parti med väldigt begränsad betänketid. Karis URA:s schacksektions ordförande Bengt Wikman och schackveteranen Toivo "Topi" Högberg följer med varje drag noggrant. På lördag lär det bli betydligt längre partier i säsongens sista match. Bild: Lina Enlund

Karis URA:s schacksektion har sensationsvittring. En hemmaseger på lördag skulle innebära avancemang till mästerskapsserien. Oavsett hur det går har säsongen överträffat alla förväntningar.

Det har ibland varit svårt att få ihop ett lag. Det är en förklaring till att man föll ner till division 3 för ett par år sedan.

Där var man inte för att stanna. Rutinen räckte för att avancera tillbaka till division 2 utan problem och av farten blev man följande år bäst och har därför spelat i division 1 den här säsongen.

Det har gått så pass bra att sista omgången mot Remi från Vanda blir en slags seriefinal. Karislaget behöver en seger på hemmaplan för avancemang medan oavgjort räcker för gästerna.

En hemmaseger vore en sensation. Det är bara storstadsklubbar som håller till i högsta serien och alla lag där har idel schackmästare i sina led, plus de två tillåtna utländska förstärkningarna.

En männens värld

Riktigt på den nivån är Karis URA ännu inte till pappers, men den här säsongen har man visat att potentialen är stor.

För att få en bild av deras uppsving besöker vi Folkets hus där föreningen ordnar schackträningar om tisdagskvällarna.

Av tävlingslaget brukar ungefär hälften delta i träningarna. De övriga spelar endast seriematcher.

På plats är lagkaptenen Jimmy Wikman, schacksektionens ordförande Bengt Wikman, lagets bästa spelare Johan Lindstedt och lagets minst sagt erfarne första reserv Toivo "Topi" Högberg. Han har tävlat i schack sedan 60-talet och sopar fortfarande golvet rent med sina lagkamrater i blixtschack.

Jimmy Wikman är snart 33 år och näst yngst i laget. Endast Lojolöftet och finska juniormästaren Timo Syvälahti är yngre med sina 17 år.

Att det råkar vara bara män är typiskt för grenen i stort. Bland världseliten är ungerskan Judit Polgár det enda stora undantaget i en samling män.

Vad väcker passionen, vad får er att brinna för schack?

– Schack är ett väldigt suggestivt spel, en blandning av vetenskap, sport och konst. Det är egentligen ett krigsspel med en strategisk aspekt i hur man planerar sina drag. Olika kombinationer och sådant är sedan mer taktik, säger Lindstedt.

Rankades sjätte, är nu tvåa

I division 1 spelar åtta lag som i varje match deltar med åtta spelare som spelar varsitt parti. De högst rankade i varje lag möter varandra, de näst högst rankade varandra och så vidare.

Det betyder mycket för lagandan. Lagets bästa spelare kan alltså förlora sitt parti, några spela jämnt och de lägst rankade kan vinna och bli matchhjältar.

Inför säsongen rankades Karis URA:s fösta lag som sjätte. På sex matcher har man nått fyra segrar och en oavgjord och är därmed tabelltvåa.

– I årets säsong har det varit mycket jämnt och hängt på väldigt lite. Det har kunnat gå hur som helst. Att avancera vore en stor överraskning för oss, säger Jimmy Wikman.

Hurdana skillnader är det mellan serienivåerna i Finland?

– I division 3 är det ganska lätt, men redan i division 2 måste vi verkligen kämpa, plus att vi var tvungna att kvala för att nå division 1. Då beror det alltid på så lite.

Bra laganda

Enligt Lindstedt, som i yngre dagar hörde till Finlands landslag i schack och har mött motståndare av världsklass, är det en verkligt stor överraskning att laget kommit så här långt.

Han tror att laget har goda chanser på lördag.

– Vi spelade oavgjort mot Mattby i enda matchen den här säsongen som de kom till spel med åtta mästare i laget. Vi har bra självförtroende och bra laganda.

Hur förbereder man sig för en lagmatch i schack?

– En del förebereder sig teoretiskt, men sist och slutligen är det ganska svårt att förbereda sig. Man måste förstå drag och inte bara lära sig dem utantill. Det viktigaste med förberedelsen är att förbättra självförtroendet. Det är lättare med en viktig match om man känner att man jobbat inför den.

Om det blir vinst på lördag, hur skulle ni klara er i högsta serien?

– Vi skulle nog ha chansen att klara oss med två förstärkningar. Från bord två till sex har vi relativt starka mästarkandidater.

Finns det något som hemmaplansfavör i schack?

– Absolut. Det betyder mycket att man är utvilad och känner stället bra.

Matchen är en publik tillställning, men en tyst sådan.

– Ja, tyvärr kan man inte ha hejarklack och telefonerna måste vara avstängda, säger Jimmy Wikman och berättar att den spelare vars telefon ringer förlorar sitt parti.

Även om koncentrationen kräver tystnad ser gänget schack som en social sport.

– Jag upplever att schackspelare ofta är sociala. Det hör till schack att analysera spelet efteråt, säger Lindstedt.

En dos psykologi

Till lagmatchernas tjusning och spänning hör också möjligheten att komma överens om remi (ett parti som slutar oavgjort). En spelare får diskutera möjligheten med lagets kapten, men i övrigt är alla överläggningar förbjudna.

Lindstedt berättar att han en gång mötte en på pappret mycket bättre spelare, men ändå lyckades få ett spelmässigt övertag. Då erbjöd motståndaren remi, vilket var lockande med tanke på motståndarens kaliber. På grund av situationen på spelplanen tackade han ändå nej – och förlorade till slut, påverkad av den bättre spelarens smickrande erbjudande. Remikortet blev i det partiet ett psykologiskt vapen med vilket ena parten kunde vända underläge till överläge.

I och med att gästerna på lördag klarar sig med oavgjort kan det bli en del att fundera på om detta.

Mästare i andra grenar

En fördel för URA är att laget har spelare med gedigen tävlingserfarenhet på toppnivå från andra grenar.

Jimmy Wikman har flera FM-guld i biljard och lagets åttonde spelare Stefan Söderberg flera FM-guld i bordtennis. Så även om de till rankning sett är lagets svagaste punkter kan de betyda mycket för laget.

– Att vara van vid press är en stor fördel, säger Wikman.

En psykologisk fördel på lördag kan också vara att Bo Hellen på femte bordet har vunnit varje parti den här säsongen.

Ett parti på den här nivån kan gå snabbt, men också vara i närmare sex timmar om det vill sig. Oavgjort är ett mycket vanligt resultat i enskilda partier, men aningen ovanligare som matchresultat.

Alla drag på webben

Någon speciell teoretisk väg till framgång tror URA:s lag inte på. De kan lära ut och diskutera bland annat öppningsteori, men främst spelar de bara. Alla har sina personliga stilar och vissa varierar sin stil mer än andra.

– Jag är till exempel ganska dålig i öppningarna, men bara jag klarar den biten så är jag bra, säger Jimmy Wikman.

Det här gänget ger heller inte mycket för att öva schack på dator.

– Datorn kan räkna, men det finns situationen där den inte kan avgöra vilken ställning som är fördelaktigare, säger Lindstedt.

Även om de inte spelar schack på dator slår de sig gärna ner vid en och kollar in hur motståndarna har spelat sina föregående partier. Dragen från varje parti läggs nämligen ut på webben numera.

Schack

Framgångsrikt lag från Karis

Föreningen Karis URA:s schacksektions första lag har klarar sig bra i division 1 den här säsongen.

Laget i ordning från spelare på bord 1 till 8: Johan Lindstedt, Heikki Syvälahti, Timo Syvälahti, Ivo Nurk, Bo Hellen, Sergei Titovets, Jimmy Wikman, Stefan Söderberg.

På lördag spelas sista omgången i Folkets hus, Karis URa mot Remi från Vanda, i praktiken en seriefinal där vinnaren avancerar till högsta serien.