Karisgrupp hyr lägenhet åt asylsökande

Ett Facebookinlägg av Berndt Holmström var startskottet för en grupp som hyr en lägenhet i Karis till förmån för asylsökande. Intresset för att ställa upp har varit stort.

Vid sidan av Refugees Welcome i Raseborg, finns det också andra grupper som har samma målsättning. Alltså att erbjuda asylsökande någonstans att bo.

Karisbon Berndt Holmström skrev ett inlägg på Facebook, där han ville se om det fanns intresse för att hyra en lägenhet för asylsökande.

– Till att börja med var jag nog lite tveksam kring hur många som skulle ställa upp. Men här ser man de sociala mediernas styrka, saker och ting når fram, säger initiativtagaren.

Även om grundtanken är densamma som hos Refugees Welcome, är det ändå två skilda grupper.

– Och i sammanhanget är det kanske värt att poängtera att det inte handlar om en insamling. Vi är helt enkelt en grupp personer som hyr en lägenhet, säger Holmström.

För tillfället har kring 40 personer ställt upp och kommer att betala summan på 20 euro i månaden. Man har redan en lägenhet på lut i Karis.

– Tanken var från första början att det skulle handla om en summa som alla har råd med. I det här skedet börjar vi vara tillräckligt med folk, det är heller ingen idé att vara för många, säger Holmström.

Mjölbolsta en orsak

Holmström säger att tanken väcktes då beskedet om stängningen av flyktingförläggningen i Mjölbolsta kom. Då ordnades ett möte där intresserade kunde delta.

– De som bott på Mjölbolsta blir ju nu mer eller mindre tvungna att bryta upp ännu en gång. Så klart är det inte enkelt att plötsligt bli skickad i väg någon annanstans i Finland då man just börjat vänja sig, säger Holmström.

Bevisligen var det flera som hade samma åsikt som han. Holmström säger att han i efterhand hört om liknande grupper på andra håll.

– Men bara för att det är jag som startat det här, betyder det inte att jag måste ha allt ansvar. Gruppen har ännu inte bestämt vem som gör avtalet med hyresvärden, men vi har bokat in ett planeringsmöte.

Mer läsning