Karisföretagare förnyar sig

Större utbud. Kristiina Löf har utvidgat sin gymverksamhet och erbjuder numera även massage. Bild: Lina Enlund

I en tid där många butiker packar ihop och tackar för sig finns det i Karis centrum också företagare som utvidgar och förnyar.

Att förnya sig är nödvändigt för att som lokal skoaffär locka kunder även i fortsättning. Så resonerar Wild Shoe-företagaren Tapio Viljanen som i mars flyttar sin Karisbutik till Köpmansgatan 3, samma adress där han påbörjade sin skohandlarkarriär för 21 år sedan. En bidragande orsak till flytten är behovet av mer utrymme för nätbutiken sievinet.fi som han startade 2005 och som är inriktad på försäljning av finländska tillverkaren Sievis specialskor.

– Att försöka sälja "vanliga" skor på nätet är för svårt. Det drunknar i utbudet, säger han.

Nätaffärens tekniska bit sköts på annat håll men det mesta andra görs från Karisbutiken.

– Lokalt är det få som ens vet om att nätbutiken existerar, men med tanke på verksamheten som helhet är den viktig. Nätbutiken ger ett ben till att stå på och förbättrar möjligheterna för den fysiska butiken att finnas kvar.

Öppen för förändring

Att butiksföretagare på små men även större orter har det tufft är ingen nyhet. Köpcentrum, kedjor och näthandel är dagens melodi. Flera affärer i Karis och Ekenäs centrum har stängt utan att nya kommit till.

– Allt hänger på en skör tråd, säger Tapio Viljanen.

Vad är det som motiverar dig att fortsätta?

– Jag trivs väl att jobba med det här, skor passar mig. Det är också tillräckligt spännande. Kanske lite för spännande ibland.

Branschen har ändrat mycket under hans 20 år och han räknar med att han innan pensionen kommer att stå inför ytterligare förändringar. Om det sedan handlar om att flytta in i ett köpcentrum, endast finnas på nätet eller något helt annat återstår att se.

– Jag utesluter ingenting utan följer med hur saker och ting utvecklas och är öppen för olika möjligheter, säger Tapio Viljanen.

Pub blev gym

En annan Karisföretagare som förnyar och utvidgar är Kristiina Löf som driver gymmet Sportfigur. Hon har knackat ner en vägg i gymlokalen vid Bangatan och tagit i bruk krogen Affes före detta bar som fanns intill, i gatuplan.

– Mer utrymme är något som jag önskat mig i flera år. När baren stängde fanns det möjlighet till det, säger hon.

Tilläggskvadraterna har tillägnats styrketränarna. Gymmet har också utvidgats med redskap för funktionell träning samt erbjuder numera även massage. Den egna utbildningen till massör ser Kristiina Löf som en naturlig utveckling av verksamheten.

– Jag vill gå vidare med satsningen på kroppens och själens välmående. Det hela började med pilates-timmar med fokus på de djupa musklerna, och har fortsatt med olika må bra- eller kom i form-grupper. Själv har jag haft problem med ryggen men fått mer rörlighet genom olika dans- och yogainspirerade pass, säger hon.

Att träna styrka hör ändå till det som är mest populärt inom gymvärlden just nu. Inom gruppträningen är det korta och intensiva pass som gäller.

– Folk satsar överlag mer på sitt eget välmående än tidigare. Många tar hjälp av personliga tränare – också de som tränar regelbundet och vill förbättra sin teknik.

Vad är det som motiverar dig att efter 15 år fortsätta jobba i branschen?

– Människorna. På en liten ort kan man inte räkna med stora förtjänster. För det borde man syssla med något där omkostnaderna inte är så höga. Men skulle man själv råka ha en dålig dag blir man genast på gott humör när kommer hit och får träffa kunderna. De ger en energi, säger Kristiina Löf.

Lördagen den 17 februari har Sportfigur öppet hus. Då kan man förutom att bekanta sig med utrymmena och utbudet också delta i en lekfull tävling på gymsidan där de tre bästa i herr- och damklassen belönas.

Mer läsning