Karisbördig kock behöll Michelinstjärna

Filip Langhoff och Linda Stenman-Langhoff driver restaurang Ask, som fick behålla sin Michelinstjärna. Bild: Benjamin Suomela

Ask, Demo, Grön, Olo och Ora får hålla sina stjärnor.

På måndagen publicerade däcktillverkaren Michelin sin guide för de nordiska länderna. Palace i Helsingfors belönades med en Michelin-stjärna. Restaurangen var den första i Finland som belönades med en Michelin-stjärna år 1987-1989.

– Vi försökte vårt bästa och lyckades vinna tillbaka stjärnan, säger chefskocken Eero Vottonen.

Vottonen säger att det inte direkt går att sikta på en Michelin-stjärna – man kan bara göra så gott man kan för att försöka hålla en hög nivå.

Restaurangerna Ask, Demo, Grön, Olo och Ora har en stjärna var och lyckades hålla sina stjärnor. Alla Michelin-restaurangerna i Finland är i Helsingfors. Ask drivs av Karisbördige kocken Filip Langhoff och hans hustru Linda Stenman-Langhoff.

Nordiska köket framgångsrikt

Michelin-guidens internationella direktör Gwendal Poullennec säger att det nordiska köket länge har varit världsklass men samtidigt har utvecklats mycket.

– Gemensamt för de nordiska länderna är engagemanget för lokala produkter och hållbarhet är också ofta centralt, säger Poullennec.

De nordiska länderna lyckades också väldigt bra i tävlingen Bocuse d'Or i januari, där guldet gick till Danmark, silver till Sverige, brons till Norge, medan Finland tog fjärde plats.

Två stjärnor är rekordet i Finland

Michelin ger ut sin restaurangguide varje år och stjärnorna är bland branschens mest prestigefyllda pris.

Det högsta betyget är tre stjärnor, vilket betyder att en restaurang är "värd en resa i sig". Två stjärnor betyder att restaurangen är "värd en omväg" och en stjärna betyder att det är en "exceptionellt bra restaurang i sin kategori".

Två stjärnor är det bästa betyget som en restaurang i Finland har fått. Stjärnorna tilldelades Chez Dominique, som stängde 2013.

Mer läsning