Karis URA till FM-ligan

Lagkaptenen. Jimmy Wikman och Karis URA avancerade till mästerskapsserien i schack. Bild: Lina Enlund

Den lyckade schacksäsongen fick ett dramatiskt slut då Karis URA vände ett underläge till seger i de två sista partierna i den avslutande matchen i division 1.

Segern över Remi från Vanda innebär att Karislaget avancerar till mästerskapsserien i schack, en bedrift som heter duga med tanke på hur namnstarka lag som håller till där.

Men lördagens match, som i praktiken var en slags seriefinal, blev allt annat än lätt. Karis URA:s lagkapten Jimmy Wikman säger att inledningen var nervös även om stämningen var bra.

Nervositeten blev inte mindre i Folkets hus i Karis då tre timmar förflöt men 0-0 resultatet stod sig. Oavgjort räckte nämligen för gästerna medan URA behövde seger för avancemang.

Ännu mer nervöst blev det då Karislagets Bo Hellens parti på femte bordet slutade i förlust, hans första för säsongen.

– Men vi fortsatte kämpa på och visste att vi måste vinna matchen, säger Wikman.

Hoppet tändes då följande parti tog slut och Sergei Titovets utgick med seger på sjätte bordet. På bod sju hade Wikmans motståndare kort därefter chans till remi, men var inte nöjd med det resultatet utan gick för seger. Det gick i stället så att Wikman vann det partiet.

Starka tävlingsnerver

Därefter vann Remi på bord två och åtta medan partiet på bord ett blev oavgjort.

Gästerna ledde alltså med 3-2 då endast två partier pågick.

Då visade hemmalagets 17-åring Timo Syvälahti från Lojo prov på bra tävlingsnerver och vann sitt parti på bord tre. Ivo Nurk på bord fyra stod för samma bedrift.

– Därmed säkrade vi vår plats i FM-ligan nästa säsong, en chockerande nyhet inom finsk schack skulle jag tro, säger Wikman.

– Nästa år får vi strida mot de stora städernas lag, som Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Om några veckor börjar vi planera nästa säsong, men vi måste smälta det här först. Men vi är nog värda att stiga till ligan. Vi har så bra och jämnt lag och härlig laganda.

Karis URA:s segerlag består av (från bord ett till åtta): Johan Lindstedt, Heikki Syvälahti, Timo Syvälahti, Ivo Nurk, Bo Hellen, Sergei Titovets, Jimmy Wikman, Stefan Söderberg.

Resultat finns på shakki.net.