Karis art night vill ge gemenskapen ett lyft

TILLSAMMANS. Från vänster: Sepi Sundman, Martti Leskelä, Sathis Hettithanthri, Antsu Vuorinen, och i nedre raden Sini Sipiläinen och Krista Halonen utgör kärngruppen av Karis art night. Bild: Elsa Kemppainen

De vill återuppliva det Karisnatten en gång var, en fest med evenemang för alla. – Det är ljuvligt att se med vilken iver de lokala krafterna deltagit i arrangemangen, säger Sini Sipiläinen som ordnar Karis art night.

Karis art night ska blåsa liv i Karisnatten, som under årens lopp kommit att fokusera mer på gemenskap i form av öldrickande än konst.

Arrangörerna kallar evenemanget för alla tiders Karis art night – men så är det också alla tiders första.

Målet är att evenemanget ska växa och locka besökare från runtom i landet. Här ska konstgjorda motsättningar mellan såväl finsk- och svenskspråkiga som Ekenäs- och Karisbor motverkas.

Vad det handlar om? Jo, konstnärer och konstvänner skapar med gemensamma krafter ett gratisevenemang till alla Raseborgare. Verkstäder, uppträdanden, tävlingar och konserter ska pågå under hela dagen.

– Man kan ta med sig picknickkorgen och tillbringa hela dagen i Karis, säger evenemangets producent Sini Sipiläinen.

Hon medverkar själv med den egna dansgruppen Chosen F companys uppsättning Spår av Linnea på Tryckeriteatern.

De närmare tjugo programpunkterna innefattar allt från konst, enhörningsridning och dans till matstånd och livemusik. Lokala aktörer har engagerat sig med stor entusiasm.

– Det är ljuvligt att se med vilken iver de lokala krafterna kommit med i arrangemangen, säger Sipiläinen.

Revansch för ett livligt Karis

Evenemanget är en sorts fortsättning på Karisnatten, men det nya namnet ska signalera att något nytt och konstfokuserat är på gång.

Många minns kanske Karisnatten som det var i begynnelsen – olika händelser runtom i staden. Sini Sipiläinen minns hur staden fylldes av program och hur hon fick ihop en sommarjobbslön genom att samla flaskor.

Senare utvecklades evenemanget till ett alltmer kvälls– och festbetonat partaj, och staden, som varit en viktig arrangör, bestämde sig för att dra sig ur. Evenemanget föll på Karis centrumförenings och Brankis axlar.

Det kan vara svårt att få människor att delta i nya evenemang, och arrangörerna valde därför att grunda konstnatten kring den traditionella Karisnatten som är ett givet besöksmål för många.

Bredda blicken

Koreografen Sathis Hettithanthri är konstnärlig ledare för evenemanget. Han ville starta någonting nytt som alla kan vara med i. Han vill krossa motsättningarna och slopa språkgränserna som lätt bildas i en liten stad. Samtidigt ville han samla kunnandet på orten.

– Det finns många lokala som är proffs på det de håller på med, nu för vi ihop krafterna.

Också i Karis finns mycket skapande kraft, men färre chanser att uppträda. Det gäller att bredda synfältet och forma en liknande öppen kultur som i Helsingfors eller andra större städer, säger han.

– Vi vill samla alla ortsbor, inte bara dansare eller konstnärer.

Han hoppar att också staden ska börja stödja evenemanget i framtiden. Han visionerar om en stor karneval som under en dag tar Karis i besittning och loskar folk från Fiskars, Ekenäs, Helsingfors och varför inte Rovaniemi.

Karis art night den 28.7

Ett nytt gratisevenemang som riktar sig till alla raseborgare.

Verkstäder, uppträdanden, tävlingar och konserter pågår under hela dagen.

Medverkande är bl.a. dansgruppen Chosen F company, Karjaa live music association, Pohjola Norden.

Kartor med program kan hämtas från Luckan och biblioteket från och med onsdagen den 26.7.