Karell kastar bollar och långa spjutbågar

Begåvad. Emilia Karell är en av Finlands mest lovande spjutkastare. Bild: Roni Kuronen

Multitalangen Emilia Karell, 15, har haft en minst sagt framgångsrik sommar. I spjutkastning går hon från vinst till vinst och har slått flera rekord. Inom handbollen blev hon också nyligen kallad till landslaget för första gången.

Kyrkslättsbon Emilia Karell har en mångsidig idrottarbakgrund, men hennes huvudgrenar har redan länge varit handboll och friidrott. Utöver det har hon tävlingsskidat och under tidigare somrar har hon hunnit simma till sig alla simmärken.

Handboll började Karell spela för tio år sedan. Friidrotten upptog hon två år senare. Precis som alla unga friidrottare började hon med att träna alla friidrottsgrenar, innan det blev aktuellt att inrikta sig på en viss gren.

Karell har nu tränat spjutkastning i två år. Beslutet att börja kasta spjut hade inget att göra med Finlands långa traditioner i spjutkastning.

– Valet skedde ganska automatiskt då pappa en dag hämtade hem ett spjut. Dessutom kändes det bara naturligt då jag var van med att kasta i handbollen, säger Emilia Karell.

– Min mamma tänkte först att jag borde bli en långdistanslöpare då jag också var bra på 1 000 meter.

Under den tid som Karell har fokuserat på spjutkastning har utvecklingen varit synlig och hennes resultat har ständigt förbättrats. Efter ett drygt år som spjutkastare var hon redan bland de tre bästa i landet i sin åldersklass och det var då Karell insåg att hon hade talang.

Framgångsrik sommar

För tillfället är Karell landsetta i klassen för 15-åringar med över tre meters marginal. Säsongens bästa kast, som samtidigt är hennes rekord lyder nu 53,47 meter.

– Kasten känns bra. Jag har inte haft några skador och jag klarar av att kasta bra serier.

Utöver att hon dominerar sin egen årsklass är Karell också landstvåa i under 17-åringarnas klass. Under sommaren har hon också satt nya SFI-rekord (Svenska Finlands Idrottsförbund) i såväl 17- som 19-åringarnas klass, varav den förstnämnde fortfarande är i kraft. Även om 19-åringarnas rekord gick upp i rök under förra veckan, har hon fortfarande flera år på sig att ta tillbaka det.

– Jag siktar också på att slå SFI-rekordet för 15-åringar. Mitt följande mål är att spräcka 55-meters gränsen. SFI-rekordet för åldersklassen är 55,04 meter.

Den internationella nivån är inte heller alltför långt borta. För tillfället är Karell bland de trettio bästa under 18-åriga kastarna i världen och det enda som hindrar henne från att tävla på den nivån är hennes unga ålder.

– Mina resultat är tillräckligt bra, men jag är för ung för att delta i 18-åringarnas klass.

Vid månadsskiftet deltog Karell i Världsungdomsspelen i Göteborg, där hon också vann 15-åringarnas tävling. Veckan därpå spelades European Open i handboll i samma stad, där även Finlands U16 landslag deltog. Det var första gången som Karell blev kallad att spela med landslaget.

– Man kan ju inte säga något annat än att det varit en väldigt lyckad sommar hittills, säger Karell.

Självständig träning

Emilia Karell friidrottar för Sjundeå IF och spelar handboll i KyIF, där hon också under våren vann finska mästerskapet i sin egen årsklass. En stor del av hennes träningar sker ändå självständigt.

– Jag brukar träna spjutkastning varje dag antingen på gården, nere på idrottsplan eller på landet där vi har en stor gräsmatta.

– Normalt brukar jag träna handboll sex gånger i veckan, men det är paus under sommaren. Vi har ändå ett antal träningar som vi ska göra självständigt.

Under vintrarna tränar Karell för största delen enbart handboll. Förra vintern deltog hon också i ett vinterläger i Kuortane, vilket gjorde att hon kunde jobba med kastandet också under vintern.

Oklar framtid

Karell börjar nian i höst. Enligt henne har det hittills varit lätt att kombinera skola och idrott.

– Jag har varit borta från skolan då jag varit på spjutläger eller landslagsläger med handbollslandslaget. Landslagslägren har lett till att jag nu fått plats i det spelande laget.

– Det har funkat bra att vara borta från skolan. Jag har bara fått jobba ifatt de andra.

Karell har ännu ett halvt år på sig innan hon ska bestämma vad hon vill göra efter grundskolan. Hon har inte behövt tänka på hur hon ska kombinera eventuella gymnasiestudier med toppidrott i två idrottsgrenar och det har inte heller ännu blivit aktuellt att satsa på enbart en gren.

– Jag tycker om båda sportgrenarna och vill fortsätta så länge det går med båda. Jag har inte heller ännu tänkt på vilken jag ska satsa på.

Härnäst siktar Karell på att slå 55-meters gränsen i spjutkastning, samt på att förnya sitt FM-guld från i fjol. I handboll är målet att vinna FM också med KyIF:s B-juniorer, som hon ska spela med nästa höst.