Karelia firar kvinnor med konsert

Bild:

Kulturhuset Karelia firar traditionsenligt internationella kvinnodagen den 8 mars

Denna gång blir det en hyllningskonsert med de lokala artisterna Annette Lundell, Tika Sevón Liljegren och Alicia Jalava samt Krista Siegfrids (bilden) som huvudnummer. Konserten börjar klockan 19.

I me too-anda uppmärksammas våldet mot kvinnor: konserten är en tribut till 20-åriga Cecilia Backlund som föll offer för ett våldsbrott i Ekenäs förra sommaren.

All eventuell vinst från konserten går till Kvinnolinjen, en kristelefon för kvinnor och flickor som har upplevt våld, hot eller rädsla.

Evenemanget är ett samarbete mellan en arbetsgrupp från Kulturhuset Karelia och en grupp av Cecilias vänner. Också tidskriften Astra finns med på ett hörn.

– Offer blir oftast identitets- och namnlösa. Vi vill nu med konserten lyfta fram Cecilia som den hon var och ge henne ett namn, säger Monika Fagerholm, ledare för arbetsgruppen bakom konserten.

– En av Cecilias vänner formulerade det så bra. Hon sa att folk borde veta vem Cecilia var och inte bara se henne som "den där flickan från Österbotten", tillägger Fagerholm.

Tystnad leder ingenvart

Syftet med kvinnodagskonserten är att ordna en varm, hyllande kväll till minne av Cecilia.

Det handlar enligt Fagerholm inte om ett evenemang om ett brott, utan om ett evenemang, en tribut, för ett våldsoffer.

Fagerholm anser att våld aldrig är en privat sak och att traumatiserande händelser är något man borde prata mycket mer öppet om.

– Konserten kanske kan bli en öppning för att hitta ett sätt, ett språk, en nivå, där vi kan prata om det som hände Cecilia, både för hennes skull och för att förebygga att sådant inte sker igen. Det som hände blir inte ogjort genom att man tystar ner det.