Kanonrus med hjälp av det lokala

På lördagen är det dags att springa eller gå runt Ekenäs. Kanonruset står för dörren och man hoppas slå fjolårets deltagarantal som låg kring 400.

Under åren har det funnits flera motionslopp i Ekenäs, med Kanontian och Raseborgsruset som de kanske mest igenkända. Dock har de två loppen sedan några år tillbaka blivit hopslagna till ett, Kanonruset. På lördag är det dags igen och som tidigare är Nylands brigad centrum för det hela.

– Redan nu är det lika många deltagare som i fjol. Anmälningstiden går ut på torsdag, men visst kan man också bara dyka upp på lördagen. Då kan vi ändå inte garantera att man får ärtsoppa och pannkaka, säger Mia Lönnroth, från arrangörerna Finlands svenska idrott.

Vid sidan om FSI, är lokala Topptrim den stora arrangörsföreningen. Men också andra lokala föreningar ställer upp.

– BMK-84, Dragsvik bowlingssällskap, Skogby ungdomsförening och KK Eken har hand om olika uppgifter. Totalt handlar det om 80 funktionärer och det är lite mera än i fjol. Samarbetet med de olika föreningarna fungerar bra och det är enkelt att ordna här, säger Lönnroth.

Mycket på gång

Deltagarna kan välja mellan tre olika rutter, 20, 10 eller 5 kilometer. Alla sträckor löps inne i Ekenäs och väljer man den längsta, gäller det att runda banan två gånger. Starten och målgången sker som vanligt inne på Nylands brigad.

– Vi har satsat mycket på att involvera lokala aktörer. Till exempel kommer olika musikgrupper att uppträda längs med vägen och på torget håller Café Carl de Mumma sina dörrar öppna längre än vanligt. Torget kommer också att fungera som en av tre saftpunkter, säger Lönnroth.

Som sig bör, kan deltagarna efter avslutat lopp ta del av Soldathemmets utbud inne på brigadområdet.

– På samma gång kommer det till skillnad från i fjol också vara lite öppna portar, säger Lönnroth.

Vad det innebär är att deltagarna får duscha i de nyrenoverade kasernerna samt besöka de uppfräschade idrottsfaciliteterna.

– I år samlar Kanonruset också in en euro per löpt kilometer. Pengarna går sedan till beväringskommittén vid Nylands brigad som använder pengarna till att förbättra möjligheterna för utomhusträning. I huvudsak gäller det utrustning till en träningspark, säger Lönnroth.

Lokala aktörer

Efter fjolårets lopp, sade Lönnroth att tanken var att till nästa gång i ännu högre grad involvera lokala aktörer. Med bara tre dagar kvar till årets lopp, har arrangörerna lyckats.

– Det är många företag med på olika hörn. Helkama förevisar sin nya Jopo och den kommer att cyklas av kulstötaren Conny Karlsson. Han kommer att hållas framför deltagarna och på det sättet kolla säkerheten, säger Lönnroth.

Men också företag som Makrobios och Bossanova är med i arrangemangen.

– Stadsdirektör Tom Simola öppnar tävlingen och Janne Grönroos är speaker. Den mångåriga segraren av Kanontian, Maria Söderström är en av deltagarna. Vill man ha en bra hare är det bara att hänga på henne.

I hopp om bra väder

Starten går klockan 14.00 på lördagseftermiddagen, så det gäller att vara lite tidigare på plats. Då får man också ta del av en uppvärmning som gymmet Active sport club ordnar, under ledning av Janet Lindroos.

– Vi kommer försöka dela in de som stavgår och de som löper i två skilda grupper. På det sättet får de som vill ta det på lite större allvar göra det i lugn och ro, säger Lönnroth.

Hon hoppas vädret är på arrangörernas sida och att så många som möjligt hittar till loppet.

– Tanken är att det skall vara en konditionsfest med bra stämning, säger Mia Lönnroth.

Motion

Kanonruset 2016

Loppet startar klockan 14.00 på lördag.

Starten och målgången sker vid Nylands brigad.

Man kan förhandsanmäla sig, men det går också bra att göra på plats.

Finlands svenska idrott är arrangörer tillsammans med några lokala föreningar.

I fjol lockade loppet dryga 400 deltagare och i år hoppas man på ännu flera.