"Kan vara en möjlighet också"

En chans. För unga familjer som kanske bor trångt i en hyrestvåa i stan kan bostadsläget i Lappvik vara en möjlighet. För under eller litet över 100 000 euro får man ett eget hus med många rum, kök och bastu – samt bara några hundra meter till stranden. Bild: Johanna Lemström

Att SSAB förra veckan meddelade att koncernen stänger rörfabriken i Lappvik drog mattan under fötterna för över hundra anställda. Att i den sitsen sitta med bostadslån, kanske för ett hus i byn, behöver ändå inte vara katastrof.

I Lappvik i Hangö kan bostadsmarknaden bli utmanande efter att byns stora arbetsgivare SSAB förra veckan gav beskedet att rörfabriken stängs 2020.

Basti Karjalainen på Sb-hem tillstår att smällen mot byn förstås är negativ, men vill hellre se möjligheter än nattsvarta problem:

– Lappvik ligger naturskönt med en jättefin, lång strand. Det är nära till både Raseborg och Hangö.

Därför rekommenderar han gärna för unga familjer som kanske bor trångt i lägenhet att se boendealternativen i Lappvik som en chans.

– Man får ett rymligt hus i minst lika bra skick som i Ekenäs eller Hangö, men för en mycket billigare peng.

Billigt sommarboende?

Också för dem som är ute efter en sommarbostad med bilväg fram, havsnära läge och alla bekvämligheter – som ju ofta är önskemålen i dag – är bostäderna i Lappvik en ypperlig chans att förmånligt få allt det.

För dyra är objekten i Lappvik inte. Ju större utbud, desto lägre priser – det gäller för i stort sett all handel, också bostadsbranschen. Och prisen kan komma ner ytterligare. I Västnyland överlag har priserna sjunkit med 20 procent sedan 2008, säger Basti Karjalainen.

– Som trenden nu visar är priserna eventuellt ännu på väg ner om utbudet ökar.

Objekt av olika slag

Just nu finns sammanlagt 12 objekt till salu i Lappvik och de representerar flera olika sorters boende. Den som föredrar höghuslägenhet har tre alternativ att kolla in. Det billigaste alternativet är en trerummare på 71 kvadratmeter på Hamnvägen. Begärt pris är 45 000 euro.

Något mer, 52 000 euro, begärs för en trähusaktie på 33 kvadratmeter på Grabbersvägen. Är det radhus man är ute efter finns ett objekt på marknaden just nu. Det finns på Tennbergsvägen och består av 3 rum och kök för 69 000 euro.

Den billigaste villan finns på Björkallén, den omfattar 4 rum, kök, badrum och bastu och har utgångspriset 80 000 euro. Den dyraste villan finns på Högbergsstigen och har ett utgångspris på 109 000 euro. Den ligger närmast stranden av alla lediga objekt i Lappvik.

Efterlyser lobbning

Basti Karjalainen efterlyser krafttag från städerna som omger Lappvik, det vill säga från Raseborg och Hangö. Han säger att vi behöver företag som vill etablera sig här, det borde lobbas mycket mer för det från tjänstemannahåll.

– Här finns nu dessutom förmånliga hus för företagare som kan tänka sig att pendla. Jag hoppas städerna kunde börja pruta på sina villkor som ofta gör det svårt för företagare att starta upp här. Till exempel kunde företagstomter säljas riktigt billigt. I slutändan betalar skatteintäkterna in tomten.

Att köra från Lappvik till Hangö eller Ekenäs tar ungefär en kvart, det går också tåg och bussar till och från byn.

"Byn behöver service"

Sari Berndtsson på fastighetscentralen OPKK Hangö håller med. Nya företag, gärna med placeringsort i Lappvik, behövs.

– Det skulle behövas mer service i byn. Det finns en butik som inte har så stort utbud och det finns skola och dagis, men det är allt.

Också Sari Berndtsson lyfter fram frågan om utbud och efterfrågan.

– Vi har fyra objekt som vi förmedlar i Lappvik just nu och två till är på ingång. De skulle ha kommit även utan SSAB:s besked, men kommer det ytterligare många nya objekt finns nog en risk för att priserna sjunker.

En annan aspekt på ökande utbud är att försäljningspriserna blir längre, säger hon.

– Det finns hus som varit till salu över ett år.