Kalkstensgruvan i Tytyri får champagne som hyresgäster

I vanliga fall då du åker ner 175 meter i kalkstensgruvan i Tytyri i Lojo hittar du inget annat än kalk. Karikerat. Från och med nu finns där även 30 flaskor Charles Heidsieck Brut Réserve-champagne. En spontan idé som blev verklighet i fredags.

Tytyri är således den djupaste champagnekällaren i världen. Varje år under fem års tid ska trettio flaskor champagne hämtas till Tytyri för efterlagring. Att efterlagra champagne i Nordkalks Tytyrigruva i Lojo var först bara en rolig tankelek.

– Sen blev jag verkligt ivrig, det är ett oerhört intressant experiment! Idén föddes under en lunch efter några glas champagne tillsammans med vår importör i Finland, Interbrands, berättar champagnehuset Charles Heidsiecks välrenommerade källarmästare Cyril Brun om projektet som lanseras i samband med Nordeuropas största champagneevenemang Grand Champagne som pågår i Helsingfors den här veckan.

För världslanseringen har alla inbjudna klätt sig i korrekt skyddsutrustning, rock, stövlar och hjälm, och åkt ner i gruvan med bil för att höja en skål och inspektera det nu berömda utrymmet. Att dricka champagne 175 meter under jord är en ny upplevelse för oss alla. Ännu har den ädla drycken förstås inte hunnit få någon speciell karaktär av sin eminenta lagringsplats men efter några år ska det hända något.

– Mognadsprocessen blir långsammare eftersom här är så pass kyligt. Det kommer att förfina smakens komplexitet. Förväntningarna är höga och det är oerhört spännande!

Kronan på verket

Champagne måste mogna i champagnedistriktet i Frankrike för att få kallas champagne. Därför är nu dessa flaskor i Tytyri så att säga färdiga. Men efterlagringen är ingalunda varken ointressant eller irrelevant trots att färdig champagne kan och bör drickas direkt.

– En lång mognings- och lagringsprocess är hemligheten bakom vår höga kvalitet. För att lagringen ska vara optimal måste temperaturen vara jämn. Det är kronan på verket.

Hemma i Reims lagras Charles Heidsieck-champagnen 30 meter under jorden i enorma kalkkällare från romartiden med en konstant temperatur på 10-12 grader och en luftfuktighet på 96 procent. Källaren i Tytyri har liknande förhållanden men kallare, ungefär fem grader året runt och luftfuktigheten ligger på 99 procent. Varje år ska champagnen lagrad i Reims jämföras med den lagrad i Tytyri.

– Om inget hänt efter fem år så är experimentet över. Om resultatet är hisnande så är jag i trubbel eftersom jag då måste transportera en hel massa flaskor till Finland för lagring, säger källarmästare Brun med ett skratt.

"Aged in Finland"

Om experimentet lyckas, hur kommer det då att marknadsföras?

– Om vi hittar någon nytta så kommer vi absolut att marknadsföra champagnen med "aged in Finland", säger Cyril Brun.

Chefsgeolog Håkan Pihl från Nordkalk är entusiastisk över experimentet.

– Sådana här projekt är inte alls främmande för Nordkalk. Här i Tytyri görs redan Kones tekniska utveckling, i gruvan på Gotland finns motorbanan Gotlandring och i Pargas har det arrangerats konserter. Trots att gruvverksamhet är den centrala driften är det jätteintressant för oss att kunna kombinerar med annat.

I Tytyrigruvan, som ligger mitt i Lojo, har man brutit kalksten sedan 1897. Kalkbrytningen pågår fortfarande 370 meter under jorden och bedrivs av Nordkalk. I helheten finns även en upplevelsegruva, produktutveckling inom turism samt Kones hissutveckling. Och från och med i fredags även champagne.

Fakta

Hur lagra champagne?

Lagring ger champagnen dess mognad, intensitet, komplexitet samt elegans. Ju längre desto bättre. Gemene man kan med fördel efterlagra årgångschampagne hemma. De ultimata förhållandena är: stillhet, mörker, konstant sval temperatur på 10-12 grader samt hög luftfuktighet. Ultravioletta strålar, temperaturskillnader och starka lukter skadar champagnen.

En standardchampagne, så kallad non vintage, lagras obligatoriskt i minst 15 månader och en årgångschampagne i minst tre år innan de kommer till försäljning. Många producenter låter flaskorna ligga mycket längre i champagnehusens tysta svala källare. Charles Heidsiecks experiment med lagring i Tytyri är det enda i sitt slag. Veuve Clicquots The cellar in the Sea-projekt, där flaskor sänkts ner i Ålands hav är ett annat experiment.