Kalifornien kommer att rädda oss

Den för Trump tråkiga sanningen är att den amerikanska demokratin inte är lyhörd inför väljarna, utan inför storföretag.

Många av mina bekanta har ställt samma upprörda fråga till mig, troligen för att de inte känner andra statsvetare: hur ska det riktigt bli med USA nu när den där Trump blev president?

Trots att jag också känner mig orolig med tanke på Trumps personlighet och fixering vid sina farliga idéer om massmediernas lögner, har jag ändå kunnat ge ett lugnande besked: jag tror det kommer att ordna sig. Däremot är jag tyvärr mindre säker på att det kommer att ordna sig genom demokratins vanliga vägar. För den första gången någonsin litar jag mera på den amerikanska businesseliten än den amerikanska demokratin.

Trumps nationalromantiska planer för USA:s samhällsekonomi passar nämligen mycket dåligt ihop med den verklighet som landets exportindustri lever i. Trumps försök att skapa barriärer inom handeln och invandringen låter knappast klokt för storföretag som vill ha öppenhet och billig arbetskraft. Affärsmannen Trump är dåliga nyheter för amerikanska affärsintressen.

I synnerhet Kalifornien har redan länge varit den amerikanska ekonomins drivkraft. Tack vare massiva satsningar inom grön teknologi och it-branschen är Kaliforniens ekonomi sjätte störst i hela världen och större än till exempel Frankrikes. Kaliforniens ekonomi växer dessutom mycket kraftigare än andra delstaters.

Internationella it-företag i Kalifornien är USA:s trumfkort i den framtida globala ekonomin. De är företag som Trump också redan har hunnit förolämpa: teknologiföretag med åtta medarbetare och en miljard i årlig omsättning. De kommer inte att acceptera Trumps försök att återvända till protektionismen. De är inte heller intresserade av att återuppliva stålproduktionen i Mellanvästern så att landet igen kan producera stora bilar med stora motorer. Det är länge sedan USA:s ekonomiska styrka kom från Mellanvästerns skorstenar.

Att charma en del av väljarna räcker inte i USA, inte särskilt länge i alla fall. Den för Trump tråkiga sanningen är att den amerikanska demokratin inte är lyhörd inför väljarna, utan inför storföretag. Så säger två professorer från Princeton i sin nyligen gjorda studie om den amerikanska demokratin. Resultatet visar att USA inte egentligen är en demokrati i den bemärkelsen att det demokratiska systemet fattar beslut enligt affärsvärldens preferenser medan den struntar i vanliga människors åsikter.

Nyheten är inte chockerande för dem som har följt med amerikansk politik, men den visar vems vilja som styr USA. Trump räknar fel om han fortsätter irritera de ekonomiska krafterna i Kalifornien. Men fast man skulle bli av med Trump består det riktiga problemet: vad ska man göra med de miljontals arbetslösa i Mellanvästern som fortfarande känner sig lurade? Detta är dilemmat som amerikanerna måste lösa, men tyvärr är presidenten nu en del av problemet, inte av lösningen.

Lauri Rapeli Forskningschef vid Åbo Akademi