Kalevala blir scenversion i Åbo

Regisserar. Jakob Höglund står för konceptet och koreografin till Åbo Svenska Teaters satsning på Kalevala. Bild: Pette Rissanen

Åbo Svenska Teater firar 180-årsjubileum och nationaleposet Kalevalas 170-årsjubileum med en tvärkonstnärlig Kalevala-uppsättning.

År 2019 fyller Finlands nationalepos Kalevala 170 år. Den första upplagan Kalewala utkom 1835, Uusi Kalevala 1849. Dessutom fyller Finlands äldsta teater, Åbo Svenska Teater 180 år.

Kalevala är vacker poesi och grym saga. Med hjälp av dockteater, nyskriven musik och vild koreografi gestaltas Kalevalas värld på Stora scenen hösten 2019, på ett sätt som ger runosången rättvisa och samtidigt känns modern och fräsch.

Dramaturg Annina Enckell och regissör Jakob Höglund har skrivit nya runosånger i Kalevala-anda. Höglund står även för Kalevala-allkonstverkets koncept och koreografi. Höglund var senast på Åboscenen år 2015 då han regisserade Stormskärs Maja. Höglund är känd för sitt egenartade formspråk på scen och tillsammans med tjugotre kvinnliga artister och tre kvinnliga musiker ledda av kapellmästare Sara Puljula, vill han ge verket nytt liv och form. Jakob Höglund vill skapa ett allkonstverk som fungerar också för dem som inte läst boken.

Den visuella helheten, det vill säga scenografin och kostymerna, designas av Heidi Wikar. Dockinstruktör är Ari Ahlholm. Den nyskrivna musiken komponeras av Robert Kock medan sångtexterna är skrivna av Tobias Zilliacus.

Produktionen, som stöds av Svenska kulturfonden, är kopplad till en specialutbildning, där två konstformer möts: musikteater och dockteater. Utbildningen förverkligas i Jakobstad vid Yrkeshögskolan Novia, i Åbo vid Turun ammattikorkeakoulu och på Åbo Svenska Teater. Utbildningen resulterar alltså i det nyskrivna musik- och dockteaterverket Kalevala.

Mer läsning