Kaffe bland blommor året runt

Vinterträdgård. Tanken med kaféet Coffee Corner i Werthmanns blomsterbutik är att det ska fungera som en vinterträdgård åt ortsborna. Marcel van Rossum tror att konceptet kan fungera i flera städer. Bild: Lina Enlund

Företag I Karis öppnar ett nytt kafé i Werthmanns blomsterbutik. På så sätt kan kunderna dricka kaffe bland blommor året runt.

– Vad är väl bättre botemedel mot vinternedstämdhet än ljus och doften av blommor?

Marcel van Rossum och frun Stephanie van Rossum öppnar kaféet Coffee Corner inne i blomsterbutiken Werthmanns i dag tisdag. Stephanie köpte blomsterbutiken för drygt ett år sedan.

– Vi vill ge kunderna en intrycksexplosion. Det finns så mycket att se på och både syn-, doft- och smaksinne stimuleras, säger Marcel.

Werthmanns är den äldsta blomsterbutiken i Raseborg. Paret van Rossum vill behålla kvaliteten i blomsterbutiken och ha lika hög standard på både kaffe, bakverk och mat i kaféet.

– Jag tror vi är först i Finland med det här konceptet.

Lokalt och personligt

Kaffet och blommorna är importerade, men brödet och bakelserna är gjorda av lokalt ekologiskt vetemjöl. Marcel van Rossum uppskattar att ungefär 90 procent av ingredienserna är ekologiska.

Bakverken och bröden är alla tillverkade lokalt eftersom van Rossum vill gynna lokala företag.

Servicen vill Marcel ska vara personlig.

– Det saknas in Finland. I Holland finns fortfarande lokala slaktare och bagerier. Köper man fabriksproducerat beaktas inte personliga behov och man kan inte diskutera sina behov. Då man fäster mer uppmärksamhet vid människor och deras behov skapas fler jobb. Kvalitet skapar jobb.

Med kaféet skapar van Rossum åtminstone två jobb, kanske fler.

Marcel vill erbjuda kunderna gott kaffe. Med kaffemaskinen kan han göra specialkaffe och få olika styrka på kaffet enligt smak. Han föredrar färska mörkrostade bönor.

– Finskt kaffe är ofta inte tillräckligt rostat, vilket gör att kaffet har mera fukt och väger mer, men samtidigt är det surare och smakar inte lika bra.

Så småningom kommer Marcel också att bli återförsäljare av kaffet 1 Mokka och då kommer tio procent av vinsten gå till välgörenhet.

– Kaffebönorna är köpta från små plantager via rättvis handel.