K-supermarket Ekenäs blir postombud

Det blir K-supermarket Ekenäs som tar över som ombudspost efter R-kiosken i centrum av Ekenäs. Bild: Johanna Lemström

Då R-kiosken vid Stationsvägen i Ekenäs stänger i slutet av januari blir det K-supermarket Ekenäs som tar över som ombudspost.

Ännu för två veckor sedan var det oklart var Postens paket ska hanteras efter att R-kiosken vid Stationsvägen i centrum av Ekenäs stänger.

Nu kan Postens servicechef Timo Niittymäki bekräfta att det blir K-supermarket Ekenäs vid Järnvägsgatan som tar över som ombudspost.

– Så är det. Vi kommer få en bra post byggd i butiken där man ska kunna sköta samma tjänster som i R-kiosken i dag. Man kommer kunna skicka och ta emot paket och brev, köpa frimärken och paketmaterial. Dessutom får vi en stor paketautomat, en så kallad Smartpost-automat, säger Niittymäki.

Posten har redan nu ett samarbete med K-köpmannen Thomas Virranvuo eftersom K-supermarket Popsi sköter pakethanteringen för postområdena 10640 och 10650.

– Det samarbetet fortsätter som förut, säger Niittymäki.

Postens tjänster i R-kiosken upphör den 28 januari klockan 14. Den 29 januari ska allt vara i gång på den nya adressen, uppger Niittymäki.

DHL saknar avtal

Utöver Postens paket har R-kiosken i centrum förstås förmedlat sina egna R-paket, men också paket via DHL, DB Schenker och Matkahuolto.

Vid DHL Express säger servicepunktschef Jenni Aranko att man ännu inte har ett avtal med en ny operatör.

– Och i första hand kör ju DHL från dörr till dörr. Kunden kan via vår hemsida också välja att få sitt paket till sin arbetsplats om det är tillåtet eller avtala med en granne om att paketet överräcks till denna, säger Aranko.

Med fullmakt kan man också ge DHL tillstånd att lämna paketet på en trygg plats vid det egna hemmet.

DB Schenker koncentrerar

Ett annat logistikföretag, DB Schenker, har fram till att R-kiosken stängs två utdelningsställen – utöver kiosken kommer paket även till den tidigare M-marketen vid Skillnadsgatan.

– Vi kommer framöver att koncentrera pakethanteringen till den tidigare M-marketen, säger Pasi Ripatti, chef för kommunikation och marknadsföring på DB Schenker.

Köpmannen Brando Chan bekräftar att utöver DB Schenkers paket fortsätter man hantera Matkahuoltos paket. Hans företag blir Matkahuoltos enda betjäningspunkt i Ekenäs.

– Våra paketmängder kommer att öka ganska rejält och det är helt ok. Vi förde också diskussioner med Posten, för vi hade gärna tagit över efter R-kiosken. Vi har tillräckligt med utrymme, säger han.

Företaget hör inte till M-kedjan längre, påpekar Chan.

Yle Västnyland var först med nyheten om var Postens paket hanteras framöver.