Juvenaliakören sprider ljus i Ekenäs

Bild: Nina Siven/Sellosali

Det finns flera slags ljus i musiken. Ofta är det julstjärnan som lyser, så som i sången Se, julens stjärna strålar klar, men ljus i mörkret sprider även brinnande ljus och glittrande snö. Ljus bringas av den morgonstjärna som driver bort natten i Pärts verk Morning Star. Ljus finns i klara röster och i klingade ackord, som under Juvenalikörens julkonsert i Ekenäs.

Jungfru Maria blir praktfullt hälsad i Mendelssohns Ave Maria, emedan hon tar formen av en ros i två andra sånger: There is no rose of such virtue och A spotless rose. I den senare nämnda låter rosen sin knopp växa en kall vinternatt. I julens bildlandskap gestaltar Maria ofta värme och kärlek, men likaså representerar hon okuvlighet i svåra omständigheter.

I kärnan av alla dessa kontraster finns hoppet. Hoppet om att skönheten inte dör i kylan och om att vi finner ljus i mörkret. Vi vet ju att vintern förr eller senare alltid blir till vår, men ibland behöver vi bli påminda. Det är ofta barn som påminner oss om det hopp som framtiden för med sig. Barnen är i centrum i Pärts verk Drei Hinterkinder aus Fátima.

Juvenaliakören dirigeras av Matti Järvinen.

Ekenäs kyrka, söndagen den 
15 december klockan 18.

Mer läsning