Justitieministeriet: Kommunalvalet flyttas till den 13 juni

Kommunalvalet skulle ursprungligen ordnas den 18 april, men valet skjuts nu upp till den 13 juni. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Finlands kommunalval flyttas till juni på grund av coronaviruset. Det meddelade justitieminister Anna-Maja Henriksson på lördagen.

På lördagen meddelade Justitieministeriet, och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), på Twitter att Finlands kommunalval flyttas till juni. Detta är resultatet av ett möte mellan partisekreterarna och representanter för Justitieministeriet. Valet skulle ursprungligen ha ordnats den 18 april i år, men flyttas nu till den 13 juni.

På en presskonferens på lördagseftermiddagen säger Anna-Maja Henriksson att Justitieministeriet och Institutet för hälsa och välfärd (THL) sedan i höstas har arbetat för att valet ska ordnas som tänkt, men situationen förändrades märkbart i går. Då visade Institutet för hälsa och välfärds analys av coronaläget att virussituationen, om den fortsätter att utvecklas på samma sätt som nu, kan förvärras betydligt under de kommande veckorna.

– THL framförde att de anser att det är bättre att valet hålls i juni än i april, detta ur ett hälsosäkerhetsperspektiv. Enligt THL kan coronafallen den 18 april, alltså på den ursprungliga valdagen, ligga mellan 2 600 och 11 200 fall per dag, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson säger att förväntningen är att virusläget ska vara bättre i juni än i april. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Hon konstaterar också att Institutet för hälsa och välfärds uppfattning är att virussituationen är bättre i slutet av maj och i juni. Henriksson hänvisade bland annat till att många medborgare förväntas vara vaccinerade då. Hon säger också att valet flyttas för att garantera ett legitimt valresultat.

– Det finns en risk att valdeltagandet sjunker på grund av att människorna helt enkelt inte vågar rösta. Det skulle kunna hota valets legitimitet.

Hon påpekade också att det inte har varit enkelt att besluta sig för att flytta valet.

– Tröskeln för att flytta ett val är, som jag har sagt tidigare, hög.

Sannfinländarna är emot beslutet

Åtta av nio riksdagspartier står alltså bakom beslutet att flytta valet. Anna-Maja Henriksson säger att det är Sannfinländarna som tycker att valet ska ordnas som tänkt i april. Sannfinländarna har redan tidigare varit mot en flytt av valet och efter lördagens besked säger partiledare Jussi Halla-Aho till Helsingin Sanomat att han tycker det är onödigt att flytta valet.

Socialdemokraternas partisekreterare, Antton Rönnholm, säger till Helsingin Sanomat att det var bra att beslutet om att flytta valet fattades redan nu och inte om till exempel två veckor. Rönnholm säger dessutom till tidningen att det är klart att beslutet leder till svårigheter för partierna och för kandidaterna, men han anser ändå att problemen är sekundära under rådande omständigheter.

– Vi har hunnit långt med valkampanjerna och med de övriga arrangemangen. Enskilda kandidater har planer, ekonomiska åtaganden och har anhållit om semestrar. Det är en knepig sak och de måste stödjas på olika sätt, säger Rönnholm till HS.

Artikeln har uppdaterats klockan 15.10 med kommentarer av justitieminister Anna-Maja Henriksson.