Jubileum för regionens 70-åriga röst

Chefsmöte. Patrik Rosström är i dag regionchef för Yle Västnyland. Rolf Wessman innehade motsvarande post i över tre decennier. Bild: Lina Enlund

Det var den 19 oktober 1947 som de lokala radiosändningarna körde i gång från Ekenäs. Och det fortsätter man med nu 70 år senare.

Under de sju decennierna har förändringarna varit stora. Men visst finns det också saker som man känner igen.

– Se bara på det här protokollet från ett planeringsmöte 1947, här talas det om hurdan musik det skall spelas i radion. Kan publiken faktiskt ta åt sig nymodigheten swing? Diskussionen om musikvalen har alltid funnits, det är ingen skillnad om det är 1947 eller 2017, säger regionchefen Patrik Rosström och visar upp ett gulnat papper.

Han är den femte heltidsanställda på den tjänsten. Först ut – och i särklass mest långvarig på den posten – var Rolf Wessman som tillträdde 1969.

– Och då var jag den första heltidsanställda i huset för programproduktion. Till saken hör också att jag under åren fick söka mitt jobb tre gånger – först var jag programchef, sedan redaktionschef och slutligen regionchef, säger Wessman om sitt långa dagsverke.

Nyhetssändningar vändpunkt

Totalt skulle Wessman sitta närmare 35 år på posten, det vill säga i hälften av de 70 år som sändningarna pågått. Under de inledande decennierna handlade det om sändningar på en timme i veckan, men 1973 sågs en av de största förändringarna då man började sända lokala nyhetssändningar fem dagar i veckan.

– Det betydde väldigt mycket. Med det fick vi en helt annan närvaro i samhället och blev en del av lyssnarnas vardag. Vi hade definitivt ett tomrum att fylla och gav många en röst, säger Wessman.

Och sedan rullade det på och milstolparna nåddes i rask takt. År 1983 inleddes byggandet av det nya radiohuset, där man alltjämnt finns, och 1986 tog eftermiddagsmagasinet Emma vid.

– På den tiden fanns det litet pengar att röra sig med så vi kunde pröva på en hel del. Något vi satsade mycket på en tid var sporten. Det berodde till en del på att vi hade ganska mycket sändningstid att fylla och sporten var ett tacksamt objekt för det, men också på det faktum att till exempel BK-46 ju deltog i Europacuperna i handboll. Vi kunde direktsända bortamatcherna och det fanns ett intresse för det, säger Wessman.

Mera än radio

Wessman lämnade chefskapet är 2003 och efterföljdes under de fyra följande åren i tur och ordning av Tommy Westerlund, Åsa Nylund-Wikström och Markus Ekholm. Patrik Rosström, som anställdes vid Yle redan 1994, kom sedan "hem" till Ekenäs 2008 och tog över chefskapet.

– Det var egentligen flera orsaker till att jag sökte mig hitåt. Tjänsten ledigförklarades och min livssituation just då var sådan att det passade bra. Lite var det också hemtrakterna som drog och så tilltalades jag av småskaligheten här. Och så visste jag ju om att det fanns ett hängivet lyssnarintresse här, säger Rosström.

Men faktum är att det också redan då bjöds på mycket mera än radio. Mediebranschen har förändrats kraftigt och inte minst digitaliseringen har medfört nya möjligheter. I dag handlar mycket om diverse webblösningar med text, ljud och video samlat.

– Här var Yle tidigt ute och hade också kanske en fördel i att man som ett stort medieföretag hade resurser att testa saker. Samtidigt är det glädjande att intresset för att lyssna på radio är stabilt – det handlar sedan lite om ålder och vanor om man gör det direkt eller via andra plattformer, säger Rosström.

Förändringar

Samtidigt fortsätter förändringarna. I dag satsar man radioresurserna på de lokala morgonsändningarna, samt de gemensamma nyländska förmiddagsprogrammen.

– Ingen vet förstås vad framtiden för med sig, men jag är helt övertygad att västnylänningarna också i framtiden vill ha och behöver lokala nyheter i någon form, säger Patrik Rosström.

Rolf Wessman håller med. Sedan sin pensionering har han följt med arbetet från sidan.

– Det var ett helt medvetet val och visst känner jag fortfarande igen min radio. Grunduppdraget finns ju kvar. Samtidigt är jag tacksam över att jag steg åt sidan när jag gjorde, för efter det förändrades ju allt – inte minst vad det tekniska beträffar. Och det är absolut inget negativt, tvärtom.

En blick i backspegeln

Men den här veckan ser man bokstavligen i backspegeln hos Yle Västnyland, då man uppmärksammar 70 år av sändningar från Ekenäs. Den egentliga 70-årsdagen firas internt på torsdag, men även utåt märks jubileet under veckan.

– På webben kommer vi att ha en rad artiklar om vår historia och i sändningarna kommer det att finns diverse plock från arkivet. Till exempel Backspegeln finns med där, säger Patrik Rosström.

Just underhållningsprogrammet Backspegeln är för många förmodligen det mest bestående minnet av Yle Västnyland. Men visst har det hunnits med mycket annat också under de sju decennierna och alltid gick det inte helt som planerat.

– Det som jag alltid minns är när vi skulle sända en timme från Hangö en söndag morgon. Det fanns ett lokalt balalajkaband som lovat komma och spela, men av någon anledning dök det aldrig upp. Så där stod jag med mina övriga vidtalade gäster, det vill säga turistchefen i Hangö och så en pianospelande ung flicka. Hon kunde exakt två stycken. Så svårt att fylla en timme som jag hade då har jag aldrig haft, säger Rolf Wessman och ler brett.

1947 startar den västnyländska regionalradion i Ekenäs. Man sänder en timme varje söndag. Under sommaren är det paus. Allan Schulman är den första deltidsanställda programchefen.

1964 startar populära Backspegeln. Det kommer att sändas till slutet av 1980-talet.

1972 inleds de finska regionalsändningarna från Ekenäs. Tommy Tabermann var den första fastanställda medarbetaren på finska.

1973 inleds nyhetssändningar under vardagarna.

1983 blir det nya radiohuset i Ekenäs klart.

1991 sänder Radio Västnyland cirka fem timmar per vardag.

1997 bildas kanalerna Vega och X3M.

2017 har Yle Västnyland morgonsändningar alla vardagar, samt en kontinuerlig närvaro på nätet. Redaktionsstyrkan består av elva årsverken.