Jubileum för Bruksrundan på lördag

På lördag arrangeras Bruksrundan för femtonde gången. Bild: Arkiv

På lördag är det 15-årsjubileum för den populära Bruksrundan på motorcykel. Arrangörerna hoppas på nytt deltagarrekord.

Rutten är cirka 215 kilometer lång. I år körs samma rutt som i begynnelsen 2004 men i omvänd ordning. Det betyder att rutten är Ekenäs-Prästkulla-Telana-Bjärnå-Mathildedal-Tykö-Bjärnå-Kisko-Anstkog-Fiskars-Pojo-Billnäs-Karis-Svartå-Ingå-Torp-Oljehamnsvägen-Fagervik-Ekenäs.

Starten sker från Bryggerigården i Ekenäs mellan klockan 9 och 13. Adressen är Bryggerigatan 13. Där bistår Ekenäs FBK med ätbart. Deltagaravgiften är 25 euro (20 för passagerare) och för den summan får man programblad, t-shirt, lunch och kaffe. Man deltar också i ett lotteri med fina vinster som får plats i mc-väskan. För de 300 första som anmäler sig väntar en bonus i form av en t-shirt med årtalet tryckt.

I fjol hade rundan 868 deltagare. Man slog deltagarrekord 2016 med 902 motorcyklar. Nu hoppas man att det rekordet ryker.

– Det får inte vara för hett eller spöregna när man kör mc, främst med tanke på pauserna. Men eftersom det ser ut att bli lite svalare till helgen är det mycket möjligt att vi kan slå rekord, säger Jan-Peter Svennblad som är en av dem som hållit i trådarna för evenemanget från första början och efter detta kommer att ge över till yngre krafter.

Bland annat svenskar, ålänningar, österbottningar och flera mc-förare från övriga Finland har aviserat deltagande i år igen.

Det första året var det regn och då hade man 107 deltagare. Men efter det har evenemanget vuxit till sig rejält. Under årens lopp har man haft sammanlagt 6 547 deltagare och donerat över 50 000 euro till välgörande ändamål, först till Mediheli och på senare år till avdelning 10 för cancersjuka barn på Barnkliniken i Helsingfors.