Jubilerande Igormuseet tar steget ut i cyber-Degerby

Digitaliserar. Lena Selén på Degerby Igor tror att digitala alternativ kan öppna nya dörrar för museet. Bild: Lina Enlund

I sommar lanserar museet Degerby Igor en digital rundvandring i Degerby under parentesen. Projektet är det första av flera digitala satsningar.

Degerby Igor, Ragvalds museiområde och Kyrkslätts hembygdsförening var de enda representanterna för Västnyland då Finlands hembygdsförbund ordnade en utbildning i den digitala tjänsten eMuseum för lokala museer i Nyland. Lärdomarna kommer att omsättas i praktiken redan i sommar.

– Vi kommer att ge omgivningen en present när Igor fyller tjugo år i juni. Det blir en digital rundvandring som visar hur Degerby såg ut under parentestiden, säger Lena Selén från Degerby Igor.

Den digitala rundvandringen förbereds noggrannt bland annat genom kontakt med fastighetsägare.

– VI måste vara noga med att uppmana folk att inte gå in på andras områden och prata med alla berörda markägare. Därför tar det tid. Men resultatet kan bli verkligt bra, säger Selén.

Förutom den digitala rundvandringen kommer museets sommaranställda och en praktikant att utarbeta en presentation av museet för yngre.

– Det är inte meningen att vi ska presentera museet som helhet, för då behöver man ju inte besöka museet. Men man kan väcka intresse och visa valda delar, säger Selén.

Framtiden i sikte

Den teknik som museerna fick lära sig att använda är en app som heter eMuseo. Den är skapad av Finlands hembygdsförbund och ska göra det möjligt för lokala museer att bli mer tillgängliga för besökare, också utanför öppettiderna. Den första omgången med över 50 museer började använda den redan i fjol. Nu står lokalmuseerna i Nyland i turen.

Alla museer som använder applikationen samlas på den interaktiva webbplatsen www.emuseo.fi.

– Det är en enkel teknik med enorma möjligheter, det är helt fantastiskt. Jag tror på det digitala, det är det som är framtiden, säger Selén.

Också Finlands 100-årsjubileum kommer att uppmärksammas i Degerby Igors sommarutställning. Därefter finns redan planer för följande satsning.

– Vi kommer att göra en digital rundvandring i Degerby före parentesen, för det är egentligen mycket intressantare. Men vi tar det här först, säger hon.

Degerby Igor är ett av över 80 lokala museer i Nyland.