Jörn Donners sista intervju får filmbidrag av stiftelser

Dokumentär. En sex timmar lång intervju med Jörn Donner ska bearbetas till en dryg timmes dokumentär. Bild: Hannu-Pekka Vitikainen

Svenska kulturfonden och Konstsamfundet har beviljat nästan 600 000 euro i bidrag till film-, tv och medieproduktioner. En dokumentär om Jörn Donner får ett av de största bidragen.

Produktionsbolaget Bufo spelade i december 2019 in en sex timmar lång intervju med Jörn Donner. Intervjun visade sig bli Donners sista, och fokuserar på den privata Jörn Donner. Materialet ska bearbetas till en 75 minuter lång dokumentär som ska ha tv-premiär i februari. Enligt produktionsbolaget visar intervjun en empatisk, blyg och principfast Donner, som dessutom är feminist. Bilden står i kontrast till uppfattningen om Donner som arrogant, motstridig, svår och lite skrämmande. Produktionen stöds med 40 000 euro.

Det största stödet från fonderna går till Klaus Härös filmprojekt My Sailor, My Love, som är en finländsk-irländsk samproduktion. Bidraget ges i form av ett förlustgarantilång, vilket betyder att summan på 200 000 euro måste återbetalas om filmproduktionen går med vinst. Filmen handlar om en pensionerad sjökapten som förälskar sig i sitt nyanställda kvinnliga hembiträde. Hans medelålders dotter godkänner inte förhållandet men de två kvinnorna lyckas hitta en väg till försoning. Filmen är Klaus Härös första film på engelska.

Andra stora bidrag går till en uppföljare till dramaserien Virala genier (50 000 euro) och Estrids bokklubb (50 000 euro). Alla mottagare finns på Konstsamfundets webbplats.

Mer läsning