Jonttes Bybutik tvingades stänga till slut

– Jag har försökt allt, säger Johan "Jontte" Holmström som stängde sin butik i slutet av förra veckan. Bild: Arkiv

Efter 13 år stänger Jonttes Bybutik i Lappböle. Köpmannen fortsätter med varubussen tillsvidare.

Jonttes Bybutik i Lappböle, Kyrkslätt, är stängd. Samarbetet med hyresvärden avslutades i torsdags.

– Vi har legat efter med hyrorna och förgäves försökt förhandla mig fram till en lösning. Vi hade gärna sålt slut lagret innan vi skulle ut. I stället stängdes butiken lite brutalt i torsdags. Vi sålde våra varor på parkeringsplatsen i går i stället. Det var i och för sig riktigt roligt. Och vi har inte fått en enda negativ kommentar fast 14 000 personer följt detta på Facebook, säger köpmannen Johan Holmström.

Holmström säger att det är kämpigt för små butiker och för hans del har det varit tufft i många år.

– Jag kan inte säga att folk inte skulle ha handlat hos oss. Det har de gjort. Den största boven är de fria öppettiderna som gjorde att småbutikerna blev av med ett av trumfkorten. Samtidigt har försäljningen och priserna sjunkit medan kostnaderna ökat.

Holmström talar också om orättvis beskattning.

– Caruna betalar 1,6 procent i samfundsskatt, jag betalar 30 procent. Om skattesmitarnas pengar gick till Islamiska staten skulle det inte dröja länge innan man satte stopp för det.

"Gjort allt jag kunde"

Johan Holmström vill tacka sina kunder och sin personal genom åren. Som mest sysselsatte butiken 18 personer. Den sista tiden hade den tekniskt sett bara en fastanställd. Holmström har försökt komma överens om olika arrangemang med utsökningsverket och skattemyndigheterna för att kunna behålla service och arbetstillfällen i byn.

– Men oförmågan att hjälpa personer som vill reda upp sina saker är total. Man vill inte vad som skulle vara samhällsekonomiskt vettigast.

Samtidigt känner Holmström ingen bitterhet.

– Det värsta är att de säger jag inte har gjort någonting. Jag har gjort allt jag kunde göra. Kanske någon kan få bybutiken att gå runt men det är inte jag.

Holmström ser gärna att någon annan med nya visioner fortsätter driva butiken.

– Jag hjälper gärna till och är den första som bjuder på kaffe och ger en dunk i ryggen åt den som lyckas.

Nu kommer Holmström att fortsätta med varubussen och hoppas kunna livnära sig på det.

– Annars får jag väl söka jobb.

Mer läsning