Jonna Berghems säsong startar inte

Uppdrag. Linda Sandblom (t.v.) och Jonna Berghem står utanför Hickens glasskiosk i samband med ett evenemang med dem i fokus i lördags. Bild: Jesper Sundström

HIK-friidrotts Jonna Berghem har åkt på ett tungt skadeavbräck och opereras i dag. Det är hennes vänstra baklår som krånglar.

I fjol tog 25-åriga Berghem FM-guld på 400 meter men hon kommer inte att försvara sin medalj den här gången. Orsaken är att Berghems senfäste i det vänstra baklåret skall opereras i dag. Under de senaste åren har Berghem haft olika skadeproblem och det är inte första gången som hennes baklår krånglar. Men det nuvarande problemet är nytt.

– Jag har tränade bra under vintern och kunde springa till 95 procent. Men det började göra ont i baklåret efter ett träningspass under våren och nu kan jag inte springa utan smärta, säger hon.

Efter att ha funderat på olika åtgärder bestämde sig Berghem för att en operation var den bästa lösningen. Följaktligen sker ingreppet i dag och läkarna har sagt att det dröjer tre månader innan hon får träna. Någonting som betyder att Berghems säsong är över innan den ens har börjat.

– Det är ingen vits att riskera någonting för att kunna delta i en tävling under slutet av sommaren, så för min del är det nästa säsong som gäller. Även om det är jobbigt, så känns det skönt beslutet har fattats och att problemet åtgärdas, säger Berghem.

I lördags deltog Berghem i ett HIK-evenemang tillsammans med klubbkompisen och höjdhopparen Linda Sandblom. Det var möjligt att träffa duon utanför Hickens glasskiosk i centrala Hangö, dessutom delade både Sandblom och Berghem ut autografer. För den som var sugen var det även möjligt att gå hem med en ballong eller en tillfällig tatuering. Sandblom och Berghem hade även komponerat var sin glassportion som det är möjligt att köpa i glasskiosken under sommaren.