Joni Stenström tog brons i studerande–FM

Lyckat. Joni Stenström, RS, blev tredje i världsmästerskapen för studerande. Bild: Thomas Sundström

Raseborg Skyttars Joni Stenström tog ett brons när studerande-VM avgjordes i Malaysia under den förra veckan. Med miniatyrgevär kom han in på en tredje plats i herrklassen.

Finland deltar med sju skyttar i VM som avgörs i Kuala Lumpur och man fick en bra start då Joni Stenström tog brons på 3x40 skott. I grundserien prickade han in 1 159 poäng och det räckte till en finalplats.

Där kom han sedan in på en tredje plats. Guldet gick till Lorenzo Bacci från Italien, medan tysken Lars Fisher var tvåa.

– Förstås är jag nöjd med att jag klarade av att ta en medalj och samtidigt förbättra min placering jämfört med för två år sedan. Inför den här tävlingen räknade jag med att det var i den här klassen jag hade möjlighet att ta medalj, säger Stenström.

Stenström tävlade också på söndagen, då handlade det om luftgevär. Han blev till slut 13:e efter att inte ha tagit sig vidare från grundserien. Men resultatet i sig var det inget fel på, Stenström sköt ihop 595 poäng vilket betydde att han endast var en poäng från en finalplats.

– Det var en hög nivå på tävlingen och den var jämn. Jag hade räknat med en lägre nivå, mitt resultat var bra och vanligtvis skulle det räcka till final. Det grämer att jag inte kom till final.

Det blev inte bättre av att finalen inte höll en lika hög nivå som grundserien. Stenström säger att det inte är ovanligt att grundserien är bättre än finalen.

– Det ledde också till att jag var besviken över att jag inte hade nått finalen. Finalresultaten var sådana att jag hade chanser. Som helhet är jag ändå nöjd med min tävling och jag klarade av att skjuta på min egen nivå.

Lärorikt

Med facit i hand är det självklart att medaljen är den stora behållningen för Stenström. Enligt honom fanns det också sådant som kunde ha gått bättre i världsmästerskapen.

– Egentligen var det flera saker jag kunde ha gjort bättre. Till exempel det knästående skyttet på 3x40 skott hörde till den kategorin. Men också som helhet var det vissa element i själva utförandet som inte löpte. Ibland är det så men några gånger hittade jag inte rätt ställning.

Det faktum att han den senaste tiden har tränat i Australien och rest mycket för att komma till Kuala Lumpur spelade förmodligen en roll.

– Jag kände mig inte fräsch och det berodde på de långa resorna. Det är förstås inte den enda orsaken och så klart handlar det till en viss grad om att man skall ha rutin från de här sammanhangen.

För Stenström fortsätter tävlandet inkommande veckoslut och då bär det av till Sverige. Efter det är det dags för en tävling i Finland innan det blir en tävlingspaus.

– Alla resor och tidskillnader kan säkert påverka resultaten i Sverige för det handlar om flera omställningar på kort tid.

Mer läsning