Jonej myki lite – Paavo

I höst återvänder Paavo Väyrynen från EU-parlamentet till riksdagen och nästa vår då det är riksdagsval är han naturligtvis med igen. Om han blir invald kan han fira 50-årsdagen av sin första dag som riksdagsledamot.

Väyrynen blev ordförande för Centerpartiet 1980, men avgick efter tio år som partiordförande. Normalt återkommer inte en partiordförande efter att ha lämnat över klubban till någon annan, men Väyrynen är inte som andra. Han har försökt bli partiordförande igen, till och med tre gånger, men förlorat varje gång.

För tillfället är Paavo Väyrynen EU-parlamentariker för Centern. Men han är inte en politiker som nöjer sig med ett parti eller en grupp. I Helsingfors fullmäktige sitter han som obunden i Kristdemokraternas grupp och i presidentvalet tidigare i vinter kandiderade han för en valmansförening. 2016 grundade han också ett helt nytt parti, Medborgarpartiet.

På grund av hans engagemang i Medborgarpartiet har man inom Centern krävt att Väyrynen lämnar sitt gamla parti. Men enligt Centerns stadgar så är det bara lokalavdelningen som kan ta partiboken av någon. Nu råkar ordförande för lokalavdelningen heta Paavo Väyrynen och han tänker inte kasta ut sig själv. Han har tvärtom meddelat att han ställer upp i Centerns ordförandeval vid partikongressen i sommar och utmanar statsminister Juha Sipilä.

För en vecka sedan meddelade Medborgarpartiet att Väyrynen på grund av finansiella oegentligheter i samband med presidentvalet utesluts ur det parti han själv grundat. Det kunde ha löst bråket kring hans ordförandekandidatur – om han är medlem bara av Centern – men Väyrynen vägrar också lämna Medborgarpartiet. Han har gjort polissak av det hela och så har han sett till att det finns en ny Väyrynenvänlig ledning i Medborgarpartiet.

Det finns nu alltså två ordförande i hans nya parti och i hans gamla parti vill han själv bli ordförande. Paavo Väyrynen, 71, saknar sin like i finländsk politik. Och det är tur, för annars skulle det bli ännu svårare att hänga med i alla politiska svängar.

Om inte det kända västnyländska uttrycket "jonej, myki lite" redan hade funnits så kunde Paavo Väyrynen mycket väl ha tagit åt sig äran för att ha skapat det. Så oklart, motsägelsefullt och förvirrande är hans agerande – ja, hela hans politik.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Mer läsning