Jonej, EIF

Bild: VN-ARKIV

Fotbollslaget ville väl då man stängde av sin målvakt för olämpligt beteende. Nu verkar åtgärden mera ha blivit ett självmål. Fokus, som borde ligga på spelplan, surrar omkring utanför.

Ekenäs IF:s herrfotbollslag i division 1 spelar tidernas säsong. De senaste veckorna har laget och dess målvakt Jonathan Jäntti ändå stått i rampljuset av helt andra orsaker. I en match i Kotka för två veckor sedan anklagade FC KTP målvakten för att han skulle ha uttryckt sig rasistiskt. Jäntti reagerade och bad snabbt och ångerfullt om ursäkt.

Laget beslöt att stänga av honom i tre matcher för olämpligt beteende. Man ska ha en eloge för att man genast reagerade. Man ville statuera exempel och gav en tydlig signal.

I fredags hävde man ändå avstängningen på grund av att andra målvakten hade skadat sig.

EIF:s agerande förundrar. Med avstängningen ville man markera att man inte tolererar dylikt beteende. Då man stängde av Jäntti måste man ju ha varit på det klara med att det kan uppstå en skadesituation för andra målvakten. Skadan kunde ha kommit i en match och då hade målvaktstränaren fått ta på sig handskarna.

FC KTP har skickat en rapport till Bollförbundet om incidenten. För tillfället är rapporten under behandling. Förbundet kan straffa Jonathan Jäntti för hans beteende. Förbundet lovar ett besked inom kort.

På förbundet säger man att varje fall gås igenom enskilt, och ser om det finns förmildrande eller graverande faktorer. Följderna för en incident kan variera. Man kan frias helt eller fällas och då blir det fråga om spelförbud i några matcher. Ett straff från Bollförbundet gör att laget kan få rätt att värva en målvakt i dylika situationer.

EIF ville väl men det blev ändå fel, då skadesituationen var ett faktum. För lagets bästa skulle det antagligen ha varit bättre om man hade fått koncentrera sig fullt ut på att spela fotboll. Oberoende av vad Bollförbundets beslut är kommer det att väcka diskussion. Och då flyttar fokus igen bort från fotbollsspelet.

Årets EIF håller på och skriver in sig i historieböckerna. Även om lagets 13 matcher långa förlustfria svit bröts mot Jyväskylälaget JJK i söndags har man ännu allt i sina egna händer.

Man har möjlighet att stiga direkt till Tipsligan eller kvala.

Nu då laget går in i de avgörande matcherna skulle man unna hela laget inklusive stjärnmålvakten Jäntti att gå in i varje match och njuta av varje spelsituation. Nu har ändå EIF såsat till det rejält. Vi får hoppas att publiken ställer upp för de grönvita bröderna, allt stöd kommer att behövas för att laget ska föra drömsäsongen i mål.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland

Mer läsning