Johan Nyberg tillbaka i hetluften

Tillbaka. Johan Nyberg har tagit över tränarskapet för Atlas. Bild: VN-arkiv/Thomas Sundström

Handboll Det hann gå 14 år, men nu är Johan Nyberg tillbaka som tränare i landets högsta serie. Atlas i Vanda är ny klubbadress.

Johan Nyberg är en synnerligen välkänd handbollsprofil. Efter att ha tränat bland annat Sjundeå IF och Dicken i FM-serien kring millennieskiftet återkommer han till FM-ligan.

– Det var en stor överraskning när jag fick frågan för en vecka sedan och jag tackade nej. Men sedan började jag tänka om och då mina nära och kära dessutom puffade på mig blev jag alltmera intresserad. Och även om jag kanske inte trott det så fanns den där glöden fortfarande kvar, säger Nyberg.

Efter att Nyberg lämnade Dicken 2002 hann han bland annat träna Akilles i herrarnas division 1 och Sjundeå IF:s damer i FM-serien. Därefter blev det ännu tre säsonger i Kyrkslätt IF fram till våren 2011.

– Och då trodde jag att saken var klar vad tränandet beträffar, säger 55-åriga Nyberg.

Ny adress

Efter åren i KyIF har läraren Nyberg bland annat ägnat fritiden åt musik och att skriva blogg, men för någon vecka sedan kom ett samtal från Atlas i Myrbacka. Vandaklubben behövde en ny tränare efter att Mikael Källman lämnat laget precis före säsongstarten. Under de fyra första matcherna lotsades laget av Ken Sirenius, men nu tar alltså Nyberg över.

– Jag visste inte så mycket om årets Atlas, men det har ju skett stora förändringar där efter den förra säsongen, säger Nyberg.

Atlas hade under den förra säsongen en lång rad utländska spelare, samt alltså Mikael Källman som tränare, men det blev en fjärde plats, vilket inte motsvarade förväntningarna. Efter det tänkte man om och de utländska spelarna försvann. Sedan tackade också Källman för sig och efter fyra omgångar i årets FM-liga tar nu Nyberg över.

– Det här är första gången jag hoppar in i ett lag mitt under pågående säsong och det är som att ansluta till motorväg; alla har samma riktning, man måste bara hitta samma fart. Men jag kommer ju inte till ett krislag. Det gör det förstås lättare, säger Nyberg om Atlas inlett serien med att ta tre poäng – de två förlusterna har dessutom kommit mot topplagen Cocks och Dicken.

På spelarsidan har Atlas nu ett ungt lag. Laget har också en särklassig nyckelspelare i målvakten Tuomas Laitinen.

Läsa på

Den första träningen höll man i måndags. Då valde Nyberg ännu att hålla en låg profil.

– Laget fick själv hålla träningen, jag följde bara med den och fick en bild av spelarmaterialet. Det var ett helt medvetet drag – hade det gått dåligt och det hade krävts en snabb vändning hade jag tagit i det direkt. Nu var det ingen sådan panik, säger Nyberg som sedan ledde tisdagens träning.

Samtidigt får nu Nyberg uppdatera sig själv. Handbollen har trots allt ändrat under 14 år. Inte minst tempot har blivit högre.

– Sedan har också regelverket setts över i olika omgångar och påverkar ju också. Det här är något jag måste läsa in mig på nu. Men den biten löser sig säkert, säger Nyberg som tillhör landets mest utbildade tränare.

Intressant start

Atlas spelar sin första match med Nyberg vid rodret på lördag. Cupmatchen mot Pargas IF spelas hemma i Myrbacka. Lagen möttes redan en gång i höstas i FM-ligan, då vann Atlas på hemmaplan med 24–15.

– Det skall bli intressant att se laget agera i matchsituation och PIF borde vara en ganska lämplig motståndare i det här läget.

FM-ligan fortsätter sedan nästa vecka och gör det med två riktigt intressanta matcher – onsdagen den 12 oktober spelar Atlas i Sjundeå mot SIF och på lördag kommer Åbo IFK på besök till Myrbacka. Båda motståndarna är lag som kan kämpa om samma placeringar som Atlas.

– Jag tror starkt på laget och en plats bland de sex bästa kan säkert vara en målsättning. Jag har också tagits mycket väl emot i min nya förening, säger Nyberg som bor i Kyrkslätt.

Fortsättning följer?

Johan Nyberg tränar Atlas den här säsongen ut. Dessutom har han en option för säsongen 2017–18.

– Det kändes som en bra lösning för alla parter. Om den av någon anledning inte fungerar, så är det ju inte någon idé att fortsätta. Men vi får se vad som händer. Just nu känner jag mig riktigt motiverad och det här skall bli roligt. Jag är riktigt sugen på detta, säger Nyberg.

Medaljen har dock en baksida. Nybergs engagemang i Atlas betyder det nu ohjälpligt blir en – åtminstone tillfällig – paus i hans handbollblogg på Västra Nylands sajt. Bloggen har varit välbesökt och där har Nyberg behandlat stort och smått i den finländska handbollen.

– Det går inte att kombinera de här två uppdragen, så jag får dessvärre lämna bloggen. Men visst har jag kvar åsikter om handbollen och hur den borde utvecklas, men som tränare i FM-ligan kan jag kanske inte komma fram med dem på samma sätt som jag kunde på bloggen. Här går laget före jaget, säger Nyberg.

– Jag kommer också att sakna pianot i 7th River Combo. Den var den jobbigaste biten i detta beslut, även om bandmedlemmarna stöttat mig som de gentlemän de är, säger Johan Nyberg.

Som spelare: GrIFK, KyIF, SHC, Siffen, Hangö IK, HC Peffan, Dicken, Akilles, Siffen, Esbo IF

Som tränare: HC Peffan (herrar), HIK (AP), SIF (BP) SIF (herrar), Dicken, (herrar) Akilles Herrar), SIF (damer), KyIF (damer), Atlas (herrar), samt olika landlagsuppdrag.

Blev årets tränare 1995 och 1999.

Mer läsning