Johan Nyberg lämnar Atlas

Tackar för sig. Johan Nyberg fortsätter inte i Atlas. Bild: Thomas Sundström

– För min del var det ett ganska enkelt beslut, men samtidigt är jag glad och stolt över det arbete som vi har gjort med laget, säger Johan Nyberg som inte fortsätter träna Vandalaget Atlas i FM-ligan i herrhandboll.

Kyrkslättsbon Johan Nyberg har stått för ett långt dagsverke inom finländsk handboll. Trots det var det kanske inte helt väntat att han efter en lång paus skulle återvända till hetluften.

Det skedde i höstas då han tog över i Atlas efter att Mikael Källman stigit åt sidan precis före seriestarten. Under de första omgångarna leddes laget av Ken Sirenius, men sedan tog Nyberg över.

– Nog tvekade jag en del innan jag tog beslutet, men samtidigt kändes det bra att återvända till handbollen, säger Nyberg.

Tudelad

Säsongen blev dessutom en framgång. Vandalaget kom in på en fjärde plats i grundserien och fick därmed spela i den övre slutserien.

– Vi gjorde det bra och lyckades till exempel besegra Dicken för första gången på över fyra år.

I den övre slutserien gick det sedan tyngre och man fick inkassera sex förluster på lika många matcher. I kvartsfinalerna mot Grankulla IFK inledde Atlas bra med att vinna de två första matcherna, men sedan tog GrIFK över och vann till slut matchserien med 3–2.

– Den övre slutserien blev tung då vi hade en period med skador och dylikt. Mot GrIFK gjorde vi sedan en bra serie, men när Grankulla fick tillbaka sina landslagsspelare så vände det.

Nöjd trots allt

Det blev samtidigt de sista matcherna för Nyberg vid Atlasrodret. På onsdagen meddelade föreningen att parterna kommit överens om att inte utnyttja den option som fanns i kontraktet.

– Det här var ett beslut som växte fram ganska tidigt för mig. Det handlade mycket om den privata sidan, jag fick lägga en hel del annat åt sidan, säger Nyberg.

Som helhet var dock vintern i Atlas en bra upplevelse. En utmaning var dock att eftersom Nyberg kom med mitt under säsongen så blev det ohjälpligt vissa kulturkrockar vad spelet beträffar.

– Det var inte så att vi skulle ha haft några kriser eller dylikt, men jag märkte till exempel att mina tankar på ett brett anfallsspel enligt svensk modell möttes med viss skepsis. Vårt försvar såg kanske också ibland litet bättre ut än vad det var egentligen var, eftersom Tuomas Laitinen gjorde en kanonsäsong i målet.

– Men det kanske största orosmomentet och det tror jag gäller finländsk handboll som helhet är den fysiska träningen. Det är sådant det lätt går trender i och nu jobbar man med balansövningar och dylikt. Det är inget fel på det, men det är bara ett komplement för vill man bli bra så måste man lyfta skrot. Där finns det inga genvägar, säger Johan Nyberg.

Mer läsning