Johan Nordlund nådde FM-guld – "världens finaste känsla"

Seger. Johan Nordlund nådde FM-guld i tempoloppet i Björneborg. Bild: Johanna Lindholm

Hangöbon Johan Nordlund nådde FM-guld med en suverän prestation i tempoloppet som cyklades i Björneborg i fredags.

Johan Nordlund var överlägsen i herrarnas tempolopp i cykling, då han säkrade FM-guldet med en hel minut och tjugoen sekunders marginal till Tommi Martikainen, som nådde andra plats.

Nordlunds säsong har startat bra. För ett par veckor sedan kom han på fjärdeplats i Borgåloppet och var tävlingens bästa finländare. Före det var han trea i Estland.

– Allt har gått bra hela säsongen och jag visste att jag var i god form. Jag hade också en grym laddning hela veckan och under bilresan till Björneborg hade jag nog en tanke i bakhuvudet att jag nu har alla tiders chans att nå en FM-medalj, säger Nordlund.

Enligt Nordlund gick uppvärmningen väldigt bra under tävlingsdagen, även om den kändes väldigt tung. På startlinjen var allt ändå så som det ska vara.

– Jag hade en grymt stark känsla ända från start och jag cyklade lite för hårt i början. Till slut hittade jag ändå en bra rytm.

– Vid första vändningspunkten fick jag höra att jag låg framför med fjorton sekunder och då tvekade jag nog för en stund och tänkte att de andra sparat på sina krafter mot slutet. Vid nästa vändningspunkt var skillnaden redan trettio sekunder och jag kunde ännu öka takten.

Den hårda sidovinden var en utmaning för cyklisterna, men det störde inte Nordlunds fart. Det färska FM-guldet beskriver Nordlund som karriärens höjdpunkt.

– Det här är nog min högsta prestation någonsin. Man kan inte vinna något större i det här landet och det var världens finaste känsla att åka hem med Finlands flagga på skjortan.

Nordlunds följande veckor går nu åt till återhämtning. Sedan blir det åter dags för ett lopp i Estland och senare i juli ska det också tävlas i Villmanstrand. Nordlund avslår inte heller möjligheten för framtida landslagsuppdrag.