Johan Kvarnström ny chefredaktör på Arbetarbladet – vill inkludera unga snuttjobbare

Bild: Leif Weckström

Journalisten Johan Kvarnström tar över efter Siv Åstrand på den anrika socialdemokratiska tidningen Arbetarbladet.

– Ett meningsfullt journalistjobb på svenska i Finland i en tid då socialdemokratiska värderingar verkligen behövs.

Så beskriver Raseborgsbon Johan Kvarnström, 30, sitt nya jobb som chefredaktör för den socialdemokratiska partitidningen Arbetarbladet.

Kvarnström har en gedigen publicistisk bakgrund som mångårig reporter på Västra Nyland och senast på Hufvudstadsbladet under den gångna vintern.

– I dagens snabbflöde behövs journalistiska analyser som sätter saker i ett större sammanhang, säger Kvarnström, som bland annat vill stärka opinionsjournalistiken på Arbetarbladet genom att återinföra ledartexter.

En av de största utmaningarna för den numera helt digitala tidningen blir enligt Kvarnström att skildra och tackla det fragmenterade och snuttifierade arbetsliv som möter i synnerhet många unga. Långa, trygga karriärer på en och samma arbetsplats har förbytts i korta projektanställningar med oviss framtid.

– En viktig fråga att ta upp ur olika synvinklar är hur unga korttidsjobbare ofta faller utanför systemet. Det här med att man ska pröva på allt och hoppa från det ena till det andra idylliseras ibland, men samtidigt finns det höga krav på att man ska specialisera sig. Det här är väldigt motsägelsefullt, säger Kvarnström, som formellt axlar Siv Åstrands mantel på Arbetarbladet från och den 15 mars.

Kvarnström ställer samtidigt upp i vårens kommunalval som obunden kandidat för SDP.

– Jag tänkte länge att min yrkesroll som journalist inte skulle passa ihop med politiskt engagemang, men min nya arbetsgivare tyckte tvärtom att det skulle vara väldigt bra om jag ställde upp i valet. Det är en ynnest och en unik möjlighet att på det här sättet få syssla med både journalistik och politik, säger Kvarnström.

En längre intervju med Johan Kvarnström ingår i tisdagens Västra Nyland.

Född 1986

Familj: sambon Katarina och tre barn i åldrarna 11, 9 och 1 år.

Bor i Raseborg

Illa dold talang: rappar på svenska under artistnamnet Qruu

Har tidigare jobbat många år på tidningen Västra Nyland och senast på HBL.

Utbildning: Filosofie magister vid Åbo Akademi med filosofi som huvudämne. Har också studerat samhällsvetenskaper, nationalekonomi och offentlig förvaltning.

Tillträder som chefredaktör på Arbetarbladet från och med den 15 mars.

Arbetarbladet grundades 1919 och SDP:s svenskspråkiga partitidning.

Mer läsning